Ugrás a tartalomra
Wikimedia

Vajdasági gyökerei lehetnek Sebastian Kurznak?

2018-01-15
19:03
2018-01-16
17:08
Forrás
Pannon RTV
Ausztria minden idők legfiatalabb kancellárjának, az Osztrák Néppárt elnökének nagyanyja temerini születésű - állítja Ádám István helytörténész.

A helytörténész hozzátette: az osztrák kancellár temerini származását bizonyítja az anyakönyv bejegyzés, valamint Wilhelmine Wier-nek a helyi németekről írt könyve.

Sebastian Kurz nagymamája Müller Magdolna Temerinben lett anyakönyvezve, mégpedig 1928. november 29-én. Müller Mihály földműves és Legler Katalin gyermekeként. Ádám István temerini helytörténész szerint a nagymamát, vagyis Müller Magdolnát a partizánok a többi temerini német lakossal együtt 1944 októberében száműzték szülőfalujából.

Ádám István, helytörténész, Temerin: „Én mint ilyen amatőr helytörténész rögtön utánajártam, megnéztem a községi anyakönyvben, és valóban be van jegyezve, 1928 november 29-én született Müller Magdolna, a nagymama, aki később Sebastian elmondása szerint Dél-Ausztriában telepedett le a háború után, ott férjhez ment egy alsó-ausztriai német férfihez, született egy lányuk, Elizabetta, Bécsben férjhez ment egy Kurz nevezetű mérnökhöz, és ebből a házasságból született a kancellár.”

A temeriniek egy része hallott arról, hogy minden idők legfiatalabb kancellárja temerini származású.

Balaban Aranka, Temerin: „Igen, hallottam, de részleteket nem tudok semmit.”

Erős Ernő, Temerin: „Az osztrák kancellárról hallottam sokat. Azt is hallottam, hogy a legfiatalabb kancellár Európában, a világon, a származása, igen, temerini, a nagymamája temerini. Most mi temeriniek mennyire vagyunk kötve hozzá, viszont mennyire van ő kötve a temeriniekhez, és mennyire ismeri a temerinieket. Ez egy nagy kérdés… Biztos, hogy jó volna, ha eljönne, és megismernénk itt. Ez a nagymama vonala, úgyhogy biztos, hogy jó volna, ha eljönne ide.”

Sebastian Kurz Bécsben látta meg a napvilágot, és már fiatalon fényes politikai karriert futott be. Saját elmondása szerint hétvégenként és iskolai ünnepek alkalmával rendre meglátogatta falun élő nagyanyját, aki jobbnál-jobb sváb ételekkel kedveskedett neki.

Sebastian Kurz
Temerin

Most

20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.