Ugrás a tartalomra
Wikimedia

Vajdasági gyökerei lehetnek Sebastian Kurznak?

2018-01-15
19:03
2018-01-16
17:08
Forrás
Pannon RTV
Ausztria minden idők legfiatalabb kancellárjának, az Osztrák Néppárt elnökének nagyanyja temerini születésű - állítja Ádám István helytörténész.

A helytörténész hozzátette: az osztrák kancellár temerini származását bizonyítja az anyakönyv bejegyzés, valamint Wilhelmine Wier-nek a helyi németekről írt könyve.

Sebastian Kurz nagymamája Müller Magdolna Temerinben lett anyakönyvezve, mégpedig 1928. november 29-én. Müller Mihály földműves és Legler Katalin gyermekeként. Ádám István temerini helytörténész szerint a nagymamát, vagyis Müller Magdolnát a partizánok a többi temerini német lakossal együtt 1944 októberében száműzték szülőfalujából.

Ádám István, helytörténész, Temerin: „Én mint ilyen amatőr helytörténész rögtön utánajártam, megnéztem a községi anyakönyvben, és valóban be van jegyezve, 1928 november 29-én született Müller Magdolna, a nagymama, aki később Sebastian elmondása szerint Dél-Ausztriában telepedett le a háború után, ott férjhez ment egy alsó-ausztriai német férfihez, született egy lányuk, Elizabetta, Bécsben férjhez ment egy Kurz nevezetű mérnökhöz, és ebből a házasságból született a kancellár.”

A temeriniek egy része hallott arról, hogy minden idők legfiatalabb kancellárja temerini származású.

Balaban Aranka, Temerin: „Igen, hallottam, de részleteket nem tudok semmit.”

Erős Ernő, Temerin: „Az osztrák kancellárról hallottam sokat. Azt is hallottam, hogy a legfiatalabb kancellár Európában, a világon, a származása, igen, temerini, a nagymamája temerini. Most mi temeriniek mennyire vagyunk kötve hozzá, viszont mennyire van ő kötve a temeriniekhez, és mennyire ismeri a temerinieket. Ez egy nagy kérdés… Biztos, hogy jó volna, ha eljönne, és megismernénk itt. Ez a nagymama vonala, úgyhogy biztos, hogy jó volna, ha eljönne ide.”

Sebastian Kurz Bécsben látta meg a napvilágot, és már fiatalon fényes politikai karriert futott be. Saját elmondása szerint hétvégenként és iskolai ünnepek alkalmával rendre meglátogatta falun élő nagyanyját, aki jobbnál-jobb sváb ételekkel kedveskedett neki.

Sebastian Kurz
Temerin

Most

22:44, Frissítve: 22:52

A Real Madrid nyerte az Euroligát

A férfi kosárlabda Euroliga 2017–2018-as kiírásának belgrádi döntőjében a Real Madrid 85–80-ra legyőzte a címvédő Fenerbahcét.
20:58, Frissítve: 21:09

Magabiztos TSC győzelem

A topolyai TSC hazai pályán 3:0-ra legyőzött az užicei Sloboda csapatát a Szerb Labdarúgó Első Liga 28. fordulójában.
18:12

Újvidékre került a fődíj

Az újvidéki Sanja Mančetić nyerte az idei Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár fődíját, egy rotációs kapával felszerelt középteljesítményű traktort az Agropanonka jóvoltából.
17:52, Frissítve: 18:01

ESPN: Szerbia nem jut be a nyolcaddöntőbe

Szerbia válogatottja nagyon jó, de nem tudnak majd bejutni a nyolcaddöntőbe a jövő hónapban kezdődő oroszországi világbajnokságon - ismerteti előzetes elemzését a szerb csapatról az ESPN.

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Rendőr nőnapi virágszállal

Egy szál virággal a kezemben...

A közlekedési rendőrök Szerbia szerte azért állították le a forgalomban részt vevő hölgyeket, hogy egy-egy szál virággal kedveskedjenek nekik a nőnap alkalmából.