Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/geralt

Változatos és szélsőséges volt Európa időjárása tavaly

2019-05-07
11:17
2019-05-07
12:33
Forrás
Euronews
A Copernicus klímaváltozási szolgálat a napokban publikálta jelentését a kontinens éghajlatának aggodalomra okot adó alakulásáról.

Mint írják, 2018 zimankósan kezdődött, volt rekordméretű havazás, elhúzódó hőhullámok, szárazságok, erdőtüzek, áradások, viharok. Kiemelik, hogy jelentősen megolvadt az Északi-sarkvidék és az Alpok jégtakarója. A publikáció szerint Európában az elmúlt 40 évben növekedett az átlaghőmérséklet. A tavalyi a hőmérsékleti értékek alapján az Európában mért három legmelegebb év egyike volt.

A Copernicus tanulmányából kiderül, a szélsőséges éghajlat problémája egyre fokozódik. Nő az üvegházhatás, a csapadékos időszak fokozott, és gyakran áradásokhoz vezet, a szárazság pedig hosszan tartó, aszályt hozó és nemritkán hurrikánok kísérik.

A tudósok kiemelik: fontos, hogy miként értelmezzük az éghajlattal kapcsolatos adatokat: lehetséges, hogy a lehullott csapadék mennyisége európai szinten átlagosnak tűnik, de ha régiókra lebontva vizsgáljuk a számokat, megmutatkoznak a szélsőségek. Néhány példa: Skandináviában tavaly a modern történelem leghevesebb erdőtüzei tomboltak, a Leslie hurrikán az Ibériai-félszigetre sújtott le, nyáron a szárazság miatt egészen a Duna közepéig be lehetett sétálni.

Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja 5 éve fut. Példátlan mennyiségű környezettel kapcsolatos adatot szolgáltat.

A Climate Data Store (Éghajlati adattár) ingyenes és felhasználóbarát módon elérhető: https://cds.climate.copernicus.eu/#!/home

időjárás
Európa
Copernicus
klímaváltozás

Most

15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.
14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.