Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Változatos és szélsőséges volt Európa időjárása tavaly

2019-05-07
11:17
2019-05-07
12:33
Forrás
Euronews
A Copernicus klímaváltozási szolgálat a napokban publikálta jelentését a kontinens éghajlatának aggodalomra okot adó alakulásáról.

Mint írják, 2018 zimankósan kezdődött, volt rekordméretű havazás, elhúzódó hőhullámok, szárazságok, erdőtüzek, áradások, viharok. Kiemelik, hogy jelentősen megolvadt az Északi-sarkvidék és az Alpok jégtakarója. A publikáció szerint Európában az elmúlt 40 évben növekedett az átlaghőmérséklet. A tavalyi a hőmérsékleti értékek alapján az Európában mért három legmelegebb év egyike volt.

A Copernicus tanulmányából kiderül, a szélsőséges éghajlat problémája egyre fokozódik. Nő az üvegházhatás, a csapadékos időszak fokozott, és gyakran áradásokhoz vezet, a szárazság pedig hosszan tartó, aszályt hozó és nemritkán hurrikánok kísérik.

A tudósok kiemelik: fontos, hogy miként értelmezzük az éghajlattal kapcsolatos adatokat: lehetséges, hogy a lehullott csapadék mennyisége európai szinten átlagosnak tűnik, de ha régiókra lebontva vizsgáljuk a számokat, megmutatkoznak a szélsőségek. Néhány példa: Skandináviában tavaly a modern történelem leghevesebb erdőtüzei tomboltak, a Leslie hurrikán az Ibériai-félszigetre sújtott le, nyáron a szárazság miatt egészen a Duna közepéig be lehetett sétálni.

Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja 5 éve fut. Példátlan mennyiségű környezettel kapcsolatos adatot szolgáltat.

A Climate Data Store (Éghajlati adattár) ingyenes és felhasználóbarát módon elérhető: https://cds.climate.copernicus.eu/#!/home

időjárás
Európa
Copernicus
klímaváltozás

Most

19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.