Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Van karácsony bejgli nélkül?

2020.12.23
14:21
2020.12.23
14:42
Forrás
origo.hu, Pannon RTV
Miért szokott ott lenni az asztalon karácsonykor a bejgli? A diós megvéd a rontástól, a mákos bőséget és boldogságot hoz. Így tartja a népi hiedelem.

Bizonyos források szerint a bejgli eredetileg Sziléziából származik. Európában a 14 században lett ismert. Vannak, akik örmény finomságnak tudják, de az eredeti származási helyét nem ismerni biztosan.
A régiek még patkó formájúra készítették. Innen eredhet a német majd osztrák elnevezése, mely Magyarországon a 19. század második felében lett népszerű.

A magyar családok közül nemcsak a tehetősebbek majszolhatták, megtalálható volt a paraszti kultúrában is. A diót rontás ellen használták, míg a mák a bőséget és a sok pénzt jelképzete, ezért nagy becsben tartották ezt a fajta kalácsot. Így került dédanyáink süteményes receptjei közé is, akik kizárólag karácsonykor sütötték.

Próbáljunk megkérdezni több vajdasági nagymamát, biztos, hogy mindegyiknek megvan a saját jól bevált bejgli receptje. Napjainkra a diós és mákos bejglin kívül divatos lett a az aszalt szilvás, az aszalt sárgabarackos, a marcipános és a nutellás is.
Mondhatjuk, hogy egyes háztartásokban minden karácsony fontos eleme a bejgli, talán a hagyomány éltetése miatt, talán azért, mert a gyermekkor karácsonyait hozza vissza.

A régi receptek mellett ma már egészséges, cukormentes változatokat is tudunk készíteni. Igaz itt már nem szükséges fellapozni a receptes könyvet, elég csak bepötyögnünk az internet keresőjébe a bejgli szót, és variációk sokasága tárul elénk.
 

karácsony
bejgli

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.