Ugrás a tartalomra
Pixabay

A vártnál gyorsabban meg lehetne fékezni a felmelegedést, ha...

2021-01-22
19:23
2021-01-22
19:28
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egy új kutatás szerint a globális felszíni átlaghőmérséklet emelkedését pár évtizeden belül stabilizálni lehetne.

A korábbi éghajlati modellek számításai alapján a klímaváltozás megállítására tett erőfeszítések a légkörben felhalmozódó szén-dioxid miatt csak lassan fejthetik ki hatásukat. Egy friss kutatás szerint azonban, ha sikerül nulla közeli szintre mérsékelni a kibocsátást, azzal az eddig vártnál gyorsabban meg lehet fékezni a felmelegedést.

A mindeddig uralkodó feltételezés szerint a globális átlaghőmérséklet még abban az esetben is akár generációkon átívelően tovább emelkedhet, ha sikerül a felmelegedést okozó gázkibocsátást viszonylag gyorsan csökkenteni. A karbonsemlegesség esetleges elérésének lehetséges következményeire irányuló újabb kutatások azonban felcsillantják a reményt, hogy a kibocsátás visszafogásával az eddig vártnál gyorsabban célt érhetünk. A Nature Climate Change-ben publikált új tanulmány szerint, ha sikerülne a terveknek megfelelően nulla közeli szintre mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátást, akkor a globális felszíni átlaghőmérséklet emelkedése pár évtizeden belül stabilizálódna.

A tanulmány készítői azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy újraértékelték a Föld légkörének „öngyógyító” képességét. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy eredményeik nem adnak okot a cselekvés halogatására: a már napjainkban is súlyos következményekkel járó melegedést meg kell állítani.

környezetvédelem
globális felmelegedés

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.