Ugrás a tartalomra
Pixabay

A vártnál gyorsabban meg lehetne fékezni a felmelegedést, ha...

2021.01.22
19:23
2021.01.22
19:28
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egy új kutatás szerint a globális felszíni átlaghőmérséklet emelkedését pár évtizeden belül stabilizálni lehetne.

A korábbi éghajlati modellek számításai alapján a klímaváltozás megállítására tett erőfeszítések a légkörben felhalmozódó szén-dioxid miatt csak lassan fejthetik ki hatásukat. Egy friss kutatás szerint azonban, ha sikerül nulla közeli szintre mérsékelni a kibocsátást, azzal az eddig vártnál gyorsabban meg lehet fékezni a felmelegedést.

A mindeddig uralkodó feltételezés szerint a globális átlaghőmérséklet még abban az esetben is akár generációkon átívelően tovább emelkedhet, ha sikerül a felmelegedést okozó gázkibocsátást viszonylag gyorsan csökkenteni. A karbonsemlegesség esetleges elérésének lehetséges következményeire irányuló újabb kutatások azonban felcsillantják a reményt, hogy a kibocsátás visszafogásával az eddig vártnál gyorsabban célt érhetünk. A Nature Climate Change-ben publikált új tanulmány szerint, ha sikerülne a terveknek megfelelően nulla közeli szintre mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátást, akkor a globális felszíni átlaghőmérséklet emelkedése pár évtizeden belül stabilizálódna.

A tanulmány készítői azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy újraértékelték a Föld légkörének „öngyógyító” képességét. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy eredményeik nem adnak okot a cselekvés halogatására: a már napjainkban is súlyos következményekkel járó melegedést meg kell állítani.

környezetvédelem
globális felmelegedés

Most

18:45, Frissítve: 18:58

Dušan Duda Ivkovićra emlékeztek a parlamentben

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, büszke arra, hogy Szerbiának volt egy ilyen embere, aki bár fizikailag eltávozott, de soha nem hagyja el Szerbiát, és az ország sem fogja őt elfelejteni.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.