Ugrás a tartalomra
Tanjug/Természetvédelmi Intézet

Veszélyben a hólyagfű

2020-12-02
15:57
2020-12-02
16:09
Forrás
Szerbia Madárvédelmi és Madártani Egyesülete, pticesrbije.rs
A források elterelése veszélyezteti a Pešter-fennsík aljában található lápot, amely egy ritka húsevő növénynek, a hólyagfű egy fajtájának az egyedüli élőhelye a Balkán-félszigeten.

A délnyugat-szerbiai Pešter-fennsíkon található egy különleges természeti rezervátum és egy őskori lelőhely is. Ezzel az ottani Trojan egyedülálló és jelentős helyszín a biodiverzitás és a kulturális-történelmi hagyaték szempontjából. Azonban kincskeresők tiltott és romboló tevékenységének következtében veszélybe sodródott a természet is. A források elterelése veszélyezteti a fennsík aljában található lápot, amely egy ritka húsevő növénynek, a hólyagfű egy fajtájának az egyedüli élőhelye a Balkán-félszigeten. Egyéb jellegzetes lápi növények és állatok mellett ritka madárfajok is élnek ott, mint például a havasi fülespacsirta. A park őrei lefüleltek egy rablót és feljelentették, de ez még nem elég, hogy a többi kincskeresőt eltántorítsák, és leállítsák a kulturális és természeti örökség pusztítását.

hólyagfű
veszély
forrás
elterelés
fennsík
láp
húsevő
növény
Pešter-fennsík

Most

18:46, Frissítve: 20:57

Tömeges oltás Szerbiában

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.