Ugrás a tartalomra
Pixabay/tatlin

Vigyázzunk a cumisüvegekkel!

2020-10-22
14:35
Forrás
www.elobolygonk.hu
Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből.

Ez szerepel egy tanulmányban, amely a napokban megjelent Nature Food tudományos folyóiratban szerepel.

A kutatás szerint ezek az anyagok a tápszerek elkészítésénél, illetve a cumisüvegek sterilizálása után oldódnak ki. A szakértők szerint minél melegebb a folyadék, annál nagyobb a műanyag kibocsátása. Ha a vízhőmérséklete 25-ről 95 Celsius-fokra nő, akkor a műanyag kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére emelkedik.

A szakértők javaslata szerint a 70 Celsius-fokosra felforralt vizet szobahőmérsékletűre le kell hűteni, majd a kész tápszert átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.

Hozzáteszik, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a cumisüvegben. A polipropilén - a polietilén és a PVC mellett - a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

cumisüveg
mikroműanyag
polipropilén
kisbaba
csecsemő
kisgyermek

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.