Ugrás a tartalomra
Pixabay/tatlin

Vigyázzunk a cumisüvegekkel!

2020.10.22
14:35
Forrás
www.elobolygonk.hu
Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből.

Ez szerepel egy tanulmányban, amely a napokban megjelent Nature Food tudományos folyóiratban szerepel.

A kutatás szerint ezek az anyagok a tápszerek elkészítésénél, illetve a cumisüvegek sterilizálása után oldódnak ki. A szakértők szerint minél melegebb a folyadék, annál nagyobb a műanyag kibocsátása. Ha a vízhőmérséklete 25-ről 95 Celsius-fokra nő, akkor a műanyag kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére emelkedik.

A szakértők javaslata szerint a 70 Celsius-fokosra felforralt vizet szobahőmérsékletűre le kell hűteni, majd a kész tápszert átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.

Hozzáteszik, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a cumisüvegben. A polipropilén - a polietilén és a PVC mellett - a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

cumisüveg
mikroműanyag
polipropilén
kisbaba
csecsemő
kisgyermek

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.