Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Haruka Nuga

Virtuális valóságban a hirosimai atombomba-támadás

2018.08.06
13:58
2018.08.06
14:12
Japán foiskolások kifejlesztettek egy szoftvert, hogy a 73 éve történt atomrobbanást VR-szemüvegen keresztül is bemutathassák, élethűen ábrázolva a bomba robbanása előtti, közbeni és utáni állapotot.
Tanjug/AP Photo/Haruka Nuga

Az elmúlt két évben a Fukuyama Technikai Főiskola diákjai gőzerovel munkálkodtak azon a programon, amely a Hirosimát átszelő Motoyasu-folyón utazva az épületek, hangok tökéletes illusztrálásával - mindenfajta nyelvértés nélkül - bemutatja az 1945-ben ledobott amerikai atombomba pusztítását. Az öt perces animáció során a VR-szemüveg viselője gyakorlatilag maga is testközelből átélheti azt a pillanatot, amikor a Little Boy névre keresztelt robbanófej felrobbantja a várost ,és elementáris erővel mindent elsöpör, mindezt természetesen a szimulációban résztvevők testi épségének veszélyeztetése nélkül.

Tanjug via AP/Fukuyama Technical High School

A projektben résztvevő diákok régi fotókat, képeslapokat is felhasználtak, emellett több túlélővel is mélyinterjúkat készítettek, hogy a legapróbb részletekig a lehető legpontosabb legyen a szimuláció, a különféle grafikai programok segítségével pedig valósághű fényeffektusokkal tették teljessé a programot, például azzal is, hogy a robbanás következtében miként repedt és omlott szét egy-egy épület, miként váltak a hoség és a lökéshullámok hatására romhalmazzá a házak, járművek és más objektumok. A szimulációban résztvevők sétát is tehetnek a Shima kórház épületében is, amely a mai napig Atombomba-dóm néven mementóként emlékezteti a látogatókat a rettenetes csapásra.

Ám a szimuláció még mindig nem teljes. A csoportot vezető tanár elmondása szerint továbbra is versenyt futnak az idővel, hiszen a támadás túlélői egyre kevesebben vannak, így a hiteles források köre szűkül.

Tanjug via AP/Fukuyama Technical High School

A II. Világháborúban az Egyesült Államok vetette be az atombombát fegyverként a náci Németországgal szövetséges Japán ellen. Első körben az Enola Gay bombázóról dobtak le atombombát 1945. augusztus 6-án Hirosimára, majd három nappal később, augusztus 9-én. 

Hirosima
atombomba
támadás
virtuális

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.