Ugrás a tartalomra
Pixabay - illusztráció

Vízjeget észleltek a Hold felszínén

2018-08-21
21:24
2018-08-21
21:29
Forrás
MTI
A jövőbeli missziók majd felmérik, hogyan került a jég a Hold felszínére.

Egy tudóscsoport nemrégiben vízjég jeleire bukkant a Holdon. A változó kiterjedésű jeges felületek leginkább az égitest sarkaiban lelhetők fel, főként olyan sötét és hideg kráterekben, amelyeket a napfény sosem ér el, így a jég onnan nem tud elpárologni. Az eddigi kutatások során csak közvetett bizonyítékokat találtak a sarki jég létezésére. Korábban többen is úgy vélekedtek a jelenségről, hogy azt a holdfelszín szokatlan tükröződése okozza. Azonban a nemrégiben közzétett vizsgálati eredmények arról árulkodnak, hogy igenis vízjég található a Hold mindkét sarkában. A kutatók úgy vélik, hogy a felszín felső millimétereiben található anyag könnyedén hozzáférhető, így használható forrás lehet a későbbi küldetések során. Így a jövőbeli missziók egyik legfontosabb célja az lesz, hogy felmérjék, miként került a jég a Hold felszínére, illetve hogy milyen kölcsönhatásban áll az anyag a környezetével.

Hold

Most

17:55, Frissítve: 19:41

Tökfesztivált tartottak Temerinben

A rendezvény az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát, így idén is itt hirdették ki legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait.
16:18

3 millió euró gyógykezelésre

Több mint hárommillió eurót különített el költségvetéséből Szerbia az idei év első félévében gyerekek és felnőttek gyógykezelésére - közölte a szerb kormány.

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Holdfogyatkozás fázisai

Egyedülálló holdfogyatkozás pénteken este

Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban. Európából is megfigyelhető lesz.