Ugrás a tartalomra
Pixabay - illusztráció

Vízjeget észleltek a Hold felszínén

2018-08-21
21:24
2018-08-21
21:29
Forrás
MTI
A jövőbeli missziók majd felmérik, hogyan került a jég a Hold felszínére.

Egy tudóscsoport nemrégiben vízjég jeleire bukkant a Holdon. A változó kiterjedésű jeges felületek leginkább az égitest sarkaiban lelhetők fel, főként olyan sötét és hideg kráterekben, amelyeket a napfény sosem ér el, így a jég onnan nem tud elpárologni. Az eddigi kutatások során csak közvetett bizonyítékokat találtak a sarki jég létezésére. Korábban többen is úgy vélekedtek a jelenségről, hogy azt a holdfelszín szokatlan tükröződése okozza. Azonban a nemrégiben közzétett vizsgálati eredmények arról árulkodnak, hogy igenis vízjég található a Hold mindkét sarkában. A kutatók úgy vélik, hogy a felszín felső millimétereiben található anyag könnyedén hozzáférhető, így használható forrás lehet a későbbi küldetések során. Így a jövőbeli missziók egyik legfontosabb célja az lesz, hogy felmérjék, miként került a jég a Hold felszínére, illetve hogy milyen kölcsönhatásban áll az anyag a környezetével.

Hold

Most

11:54, Frissítve: 12:00

Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, a tűzoltók pedig péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről.
10:43, Frissítve: 11:27

Eltűnnek a vizes élőhelyek

Továbbra is nagy gondot okoz a szárazság, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a vizes élőhelyek, az állóvizek megmaradását is veszélyezteti.
21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.