Ugrás a tartalomra
Pixabay - illusztráció

Vízjeget észleltek a Hold felszínén

2018-08-21
21:24
2018-08-21
21:29
Forrás
MTI
A jövőbeli missziók majd felmérik, hogyan került a jég a Hold felszínére.

Egy tudóscsoport nemrégiben vízjég jeleire bukkant a Holdon. A változó kiterjedésű jeges felületek leginkább az égitest sarkaiban lelhetők fel, főként olyan sötét és hideg kráterekben, amelyeket a napfény sosem ér el, így a jég onnan nem tud elpárologni. Az eddigi kutatások során csak közvetett bizonyítékokat találtak a sarki jég létezésére. Korábban többen is úgy vélekedtek a jelenségről, hogy azt a holdfelszín szokatlan tükröződése okozza. Azonban a nemrégiben közzétett vizsgálati eredmények arról árulkodnak, hogy igenis vízjég található a Hold mindkét sarkában. A kutatók úgy vélik, hogy a felszín felső millimétereiben található anyag könnyedén hozzáférhető, így használható forrás lehet a későbbi küldetések során. Így a jövőbeli missziók egyik legfontosabb célja az lesz, hogy felmérjék, miként került a jég a Hold felszínére, illetve hogy milyen kölcsönhatásban áll az anyag a környezetével.

Hold

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.