Ugrás a tartalomra
Tanjug/M. Kornmesser/ESA/Hubble via AP

Vízpára van egy lakható bolygó légkörében

2019-09-12
00:50
2019-09-12
13:23
Forrás
hirado.hu/MTI, Euronews
Először fedeztek fel vízgőzt egy olyan távoli bolygó légkörében, amely csillaga körül az úgynevezett lakható zónában kering.

A Nature Astronomy című szaklapban szerdán nyilvánosságra hozott felfedezés mérföldkő lehet a Naprendszeren kívüli élet jelei utáni kutatásban.

Tudósok szerint ez a szuperföld az egyetlen exobolygó, amelyen az élettel összeegyeztethető hőmérséklet, valamint víz van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valóban van élet a 110 fényévnyire lévő bolygón, amelynek tömege a Föld nyolcszorosa, ami azt jelenti, hogy a gravitáció is jelentősen nagyobb, de a távoli planéta az egyik legjobb jelölt lehet életre.

A K2-18b exobolygót 2015-ben fedezte fel a Kepler amerikai űrteleszkóp. Napja, a K2-18 egy vörös törpe az Oroszlán csillagképben. A bolygó csillagának úgynevezett lakható zónájában kering, tehát olyan távolságra tőle, amely lehetővé teszi felszínén a folyékony víz állandó jelenlétét.

bolygó
vízpára
exobolygó

Most

20:50, Frissítve: 21:21

Főzzünk együtt az Új Szigeten!

Csantavéren a szombat a főzésről és a szórakozásról szólt. A helybeliek mellett a környező településekről is sokan ellátogattak a Főzzünk együtt az Új Szigeten! nevű eseményre.
19:38, Frissítve: 20:36

Két ittas sofőrt küldtek józanítóba

2,56 ezreléknyi alkoholszinttel a vérében vezetett egy 41 éves férfi Kragujevac közelében. Nem sokkal az eset előtt egy 2,22-es véralkoholszintű férfit is megállítottak vezetés közben.

Népszerű