Ugrás a tartalomra
Pixabay/Natalia_Kollegova

Zavarja a rénszarvasokat a szélturbina

2021.10.19
11:34
2021.10.19
11:52
Forrás
elobolygonk.hu
151 szélturbinát bonthatnak le Norvégiában a rénszarvasok zavarása miatt.

Az őslakos lapp rénszarvastenyésztők, akiknek az állatait megzavarja a szélerőművek látványa és hangja, két szélparkkal szemben is pert nyertek. A döntés értelmében a turbinák egy régi hagyományt veszélyeztettek.

A legfelsőbb bíróság hétfői ítélete szerint érvénytelen a parkok építésére és üzemelésére kiadott engedély, mivel az sérti a számi (lapp) népcsoport jogait. A döntés szerint a Fosen régióban lévő és Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok vétenek az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ellen is, amely szerint az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg az a jog, hogy saját kulturális hagyományaikat ápolják.

Egyelőre nem tisztázott, milyen következményei lesznek az ítéletnek. A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel hivatalos engedélyt kapott az építésre. Az energiaügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ítéletet, amely hatással lehet más projektekre is.

rénszarvas
szélturbina
Norvégia

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű