Ugrás a tartalomra
Pixabay/Free-Photos

Zsugorodik az északi-tengeri disznódelfinek populációja

2021.01.10
19:15
2021.01.10
19:22
Forrás
elobolygonk.hu
Szakértők szerint ez a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának felbomlását jelezheti.

Az Északi-tenger németországi részén 2002 és 2019 között évente 1,8 százalékkal csökkent a disznóorrú delfinek száma. Szakérők szerint ez a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának felbomlását jelezheti. A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatása szerint 2019-ben az Északi-tenger Németországhoz tartozó részén 23 ezer egyed élt csupán. „Ez a folyamat aggodalomra ad okot” – mondta Anita Gilles, a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője.

A disznódelfinek visszahúzódtak a Sylt szigetének közelében lévő védett területről. A vizsgálat ideje alatt számuk a sziget külső zátonyánál évente átlagosan 3,8 százalékkal csökkent. Borkum közelében viszont növekedett a populáció. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, és kiderítésük további vizsgálatot igényel – mondta Gilles.

Egyes tanulmányok úgy vélik, a populáció változásában nagy szerepe van a hajóközlekedésnek, a halászatnak és a tengeri szélerőműveknek. A közönséges disznódelfinek, más néven barna delfinek (Phocoena phocoena) számát a levegőből végzett számlálásokkal, valamint becslésekkel határozták meg. Ez a legkisebb delfinfaj, és az egyetlen, mely az Északi-tengerben honos.

delfin
tenger

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.