Ugrás a tartalomra
Ukrajna, Kijev
pixabay

Ukrajinski zakon o obrazovanju uznemirio javnost

2017-09-12
17:25
2017-10-04
12:36
Zakon predviđa da se u višim razredima osnovnih škola, u srednjim školama i visokoškolskim institucijama od sada nadalje obrazovanje vrši na ukrajinskom jeziku.

Obrazovanje na manjinskim jezicima će se odvijati isključivo u obdaništima i osnovnim školama. Nadalje, neće biti škola u kojima postoje samo razredi na mađarskom ili rumunskom jeziku.

Predsednik Mađarskog kulturnog saveza Ukrajine Laslo Brenzovič je za Pannon TV rekao da je zakon o obrazovanju protivustavan i da on predstavlja zatvaranje škola na mađarskom jeziku.

Promena ovog zakona je izazvala tenzije i u mađarsko-ukrajinskim odnosima. Ministar spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peter Sijarto je rekao da odluka ukrajinskog parlamenta predstavlja zabijanje noža u leđa. “Sva evropska nastojanja Ukrajine najodlučnije podržavamo, bilo da je reč o bezviznom režimu, o sporazumu o pridruživanju, dopremanju gasa, humanitarnoj pomoći od 600 miliona forinti (oko 2 milona evra), 2.600 dece smo primili na letovanje u Mađarsku. Nakon svega toga ne znam kako drugačije da ocenim odluku ukrajinskog parlamenta osim kao zabijanje noža u leđa Mađarskoj” – izjavio je Sijarto.

Mađarski ministar je prethodno rekao da će mađarska vlada iskoristiti sve moguće evropske forume kako zakon ne bi stupio na snagu. Političke stranke Mađara u Ukrajini su jednoglasno ocenile da je pomenuti zakon neprihvatljiv, te su pozvale predsednika Petra Porošenka da ga ne potpiše, već vrati u proceduru.

Ranije je i Savez vojvođanskih Mađara reagovao na ovaj zakon. Ištvan Pastor je u svom saopštenju javnosti zatražio od predsednika Ukrajine da ne proglasi novi zakon o obrazovanju. SVM ga smatra unižavanjem položaja manjina, kao i već izgrađenog poverenja, te da predstavlja udarac na višedecenijski rad lokalnih organizacija.

 

manjine
obrazovanje
ukrajinski
zakon

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:28

Továbbra is Đoković a világelső

Továbbra is Novak Đoković szerb teniszező vezeti az ATP-világranglistát. 320 ponttal vezet a második spanyol Rafael Nadal előtt, aki egyébként folyamatosan zárkózik fel.

Népszerű