Ugrás a tartalomra

17 százalékkal nőtt az áramfogyasztás Szerbiában

2024.01.11
14:32
2024.01.11
16:46
Forrás
Pannon RTV
Az országban stabil az áramellátás, sőt kivitelre is jut áram - mondják az illetékesek.

A szerbiai háztartások nagyjából egyötöde fűt villanyárammal, vagy pótolja a fűtést elektromos energiával, amikor keményebb fagyok vannak. Megéri azonban takarékoskodni, hiszen a tél folyamán azok a háztartások, amelyek egy adott hónapban a tavalyi időarányoshoz képest kevesebb áramot fogyasztanak, akár negyven százalékos kedvezményben is részesülhetnek.

A múlt hetihez képest a mostani fagyos napokban Szerbiában 17 százalékkal emelkedett meg az áramfogyasztás.

Marinković Anna, Szabadka: „Fűtésre használja az áramot?
- Igen, igen, fűtök. Én árammal fűtök különben, nem a távfűtőművektől.
- Hogyan és milyen kályhával?
- Van az a norvég kályha.
- Tehát norvég radiátor?
- Igen, a norvég radiátor.
- És mennyivel fogyaszt ilyenkor több áramot?
- Hát elég sokat, például egy hónapra nyolcezerre jön ki. Szóval csak a fűtés.”

A hirtelen megemelkedett fogyasztás ellenére az áramellátás Szerbiában zavartalan, a rendszer nincs túlterhelve, sőt megfelelő tartalékokkal rendelkezik a Szerbiai Villanygazdaság az esetleges meghibásodások esetére is. Zombori Imre, közgazdász szerint a különféle energiahordozók ára változik, az árammal való fűtés most viszonylag kifizetődő. Különösen akkor, ha egy épületnek jó a hőszigetelése, ezzel ugyanis jelentős megtakarítás érhető el. Sokan ugyanakkor kombinált fűtést alkalmaznak. „Természetesen ugye, hogyha az ember más energiahordozókat is használ fűtésre, úgy is takarékoskodhat. De ugye, hogyha éjszaka, ha hőtároló kályhát használunk, akkor ha éjszaka az olcsó áram idején töltjük fel, akkor az jelentősen lecsökkenti a költségeket.”

Zombori Imre hozzátette, a tél folyamán Európa több országa árambehozatalra szorul, emiatt 50 százalékkal is megugrott a villanyáram piaci ára, a Szerbiában megtermelt áramból viszont kivitelre is jut.

A legnagyobb európai áramimportőrök Németország és Olaszország. Jelena Matejić, a Szerbiai Elektromos Hálózat vezérigazgatója is megerősítette, hogy az áramellátás tekintetében nincs ok aggodalomra, és a fogyasztás növekedése normális az év ezen időszakában.

Jelena Matejić, vezérigazgató, Szerbiai Elektromos Hálózat: „A Szerbiai Elektromos Hálózat meghibásodás esetére rendelkezik úgynevezett szervizoszlopokkal, amiket nagyjából tíz éve szereztünk be. Képzett csapataink vannak. Ezek az oszlopok ott vannak mindegyik regionális központunkban azokkal a szerszámokkal együtt, amelyek ezek üzembe helyezéséhez szükségesek, összesen 15 ilyen oszlopegyüttesünk van. Mi készen állunk arra, hogy súlyosabb viszontagságok esetén, amelyek a világ bármelyik villanygazdaságát érhetik, így a minénket is, gyorsan tudjunk reagálni.”

Az áramtermelés Szerbiában stabil. Január első tíz napjában 78 ezer megawattóra mennyiségben exportáltak és értékesítettek villamos energiát, és mintegy 6,7 millió eurós bevételt értek el. A Szerbiai Villanygazdaság illetékesei követik az időjárás alakulását, és a hideghullám érkezése óta mindannyian készenlétben vannak.

Szerbia
áramfogyasztás
fűtés

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.