Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

40-50 százalékos terméskieséssel számolnak a búzában

2022.06.25
14:48
2022.06.25
17:34
Forrás
Pannon RTV
Sokan azt fontolgatják, hogy felhagynak a gabonatermesztéssel. A betakarítás már napok óta tart, a mai eső miatt viszont pár napos szünetre kényszerülnek.

Június 29-e Péter-Pál napja. A régiek úgy tartották, hogy ezen a napon a búza töve megszakad, és kezdődhet az aratás. Idén azonban jóval korábban, már június 20-án megkezdődött a betakarítás. A temerini Tóth Rudolfnál már a búza 70 százalékát learatták: „A fő tényező az időjárás, vagyis a csapadékhiány. Ilyen csapadékhiányos tavaszra nem emlékszem a karrieremben. A búzát, a gabonaféléket mindig azért vetjük, mert biztonságot jelent. A tavaszi, téli csapadék hoz valamilyen termést. Emiatt 40-től 50 százalék terméskieséssel számolunk a tavalyi, és a két évvel ezelőtti terméseredményekhez képest. Vannak parcellák ahol jobbak voltak, de átlagban nagyon nagy az alábbhagyás.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Vegyelek Csongor pénteken kezdte a búza aratását. A dél körül érkező eső viszont megakadályozta a folytatást, visszafordult a kombájn. Legalább 2-3 napig most szünetelni fog a betakarítás: „A termés az meg van érve, a nedvesség 10-től 12-ig van, de a termés az nem mondhatom, hogy katasztrofális, de a vártnál sokkal alacsonyabb.”

A búza felvásárlási árát illetően csupán 31-32 dinárra számítanak a gazdák, ezért sokan azt is fontolgatják, hogy felhagynak a gabonatermesztéssel, mivel ezek az árak nem fedik a drasztikusan megemelkedett befektetési költségeket.

búza
búza
búza
búza ára
aratás
felvásárlási ár

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.