Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

62 mentorált zárta a mentorprogram harmadik évadát

2023.05.30
19:27
2023.05.31
14:28
Forrás
Pannon RTV
A ciklus díjkiosztó gálával zárult Palicson.

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete a Prosperitati Alapítvánnyal és a Design Terminallal együttműködve, 2022 októberében indította útjára a vajdasági mentorprogram harmadik évadát. A program célja a vajdasági vállalkozók együttműködése, szakmai támogatása, valamint továbberősítése. A harmadik ciklus a ma esti díjkiosztó gálával zárult.

A mentorprogram 2019 őszén indult útnak, és az első két körben számos sikertörténet bizonyította a fontosságát és létjogosultságát. A mentorok és a mentoráltak nem csak az előadásokon találkoznak, hiszen házi feladatok is vannak, de akár együttműködés, akár piacra jutási lehetőség, vagy a piaci rés felfedezésének a formájában is megnyilvánulhat a közös tevékenység. Ozsvár Tihamér, kulcsmentor, a csantavéri Gebi Kft. tulajdonosa: „Rengeteg kapcsolat teremtődött, rengeteg munka indult már meg, rengeteg fejlődésen átmenő cég van, amelyek már növekedtek emberi számban, akár gyártási mennyiségben. Ez egy nagyon biztató program.”

A mentorprogram harmadik ciklusában huszonhat mentor, és a hozzájuk párosuló hatvankét mentorált vett részt. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Néhány perce állított meg az egyik mentorált, és azt mondta nekem, emlékszik-e arra, hogy írtam önnek egy levelet, akkor a vállalkozásom nagy bajban volt. Azt tanácsolta nekem, jelentkezzek erre a programra. Én ezt megtettem, és mára minden megoldódott. Azt hiszem, hogy a mentorprogram sikerét és lényegét ettől jobban nem lehet jellemezni, azt mondta nekem, hogy megnégyszerezte az eladását.”

A mentorprogramnak köszönhetően a fiatalok gyorsabban sikeressé válhatnak, emellett pedig a magyar vállalkozások megerősödhetnek a Kárpát-medencében. A magyar vállalkozók magyar embereket foglalkoztatnak, így családok megélhetéséhez járulnak hozzá. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Ma itt a harmadik fordulót zárjuk le, és én összeadtam az elmúlt három forduló számait, mert azok igazán a beszédesek. Az eddigi három fordulóban összesen 34 mentorunk volt. Az elsőben 25, a másodikban 27, a harmadikban 26. Ez azt bizonyítja, hogy a mentoroknak a fele az állandó, ami valahol normális is, mert nincsen nekünk olyan borzalmasan sok nagy vállalkozásunk, de azt is bizonyítja ennek a számnak az állandósága, hogy a nagyvállalkozóink elkötelezettek, elhivatottak, hogy segítsenek másokon. Hogy visszaadják a közösség irányába azt a támogatást, amit az előző években kaptak.”

Az eddigi három mentorprogramban összesen 152 mentorált vett részt, tette hozzá Pásztor István.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta mentorprogram szorosan összefonódik a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló gazdaságfejlesztési programmal, részben azért, mert a résztvevők zöme a gazdaságfejlesztési program kedvezményezettje. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „A kialakított szakmai hálózatnak már 750 tagja van. A hálózat körében végzett felmérésből kiderült, hogy mintegy 12-15 ezer főt foglalkoztatnak, akik körében 72 százalék a magyar munkavállalók foglalkoztatási aránya, a kapcsolatrendszerben aktív vállalkozásoknak átlagosan 2,4 millió euró az árbevétele a 2021-es évben. A vállalkozásoknak összesen 43 országban vannak üzleti kapcsolataik. Magyarországi cégekkel a vállalkozók kétharmada ápol valamilyen üzleti kapcsolatot, a programjainkhoz csatlakozó vállalkozások jelentős gazdasági és foglalkoztatási súlyt képviselnek, mentorprogramjaink mentorait személyes elkötelezettség, a külhoni magyarság iránti felelősség vezérli, olyan vállalkozások is részévé váltak a Kárpát-medence más régióiban, amelyeket korábban nem sikerült más programokkal megszólítani.”

Az eseményen díjazták a legelhivatottabb mentort, a legkitartóbb mentoráltat, a legmotiváltabb mentort és mentoráltat, valamint a legösszetartóbb csapatot.

Prosperitati Alapítvány
Vajdasági Mentorprogram

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.