Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Akadozik a szarvasmarha-állomány után igényelhető támogatások kifizetése

2021.01.04
14:02
2021.01.04
15:33
Forrás
Pannon RTV
A gazdák többsége lassan egy éve nem kapta meg a 20 ezer dináros egyedenkénti támogatást.

A Szerbiai Húsmarhatenyésztők Egyesületének vezetőségi tagja, Bata Erzsébet elmondta, hogy a rövid pályázati határidő miatt az állattenyésztők többsége késve tudta csak átadni kérelmét. Ebből kifolyólag az egyesület az idei évben kérvényezni fogja az állam felé a pályázat határidejének meghosszabbítását.

Pannon RTV

Szerbiában 2019-ben 145 ezer, míg a tavalyi évben kevesebb mint 130 ezer borjút jegyeztek be.

Pannon RTV

Évek óta szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozik a tóthfalusi Harmat család. A gazdaságot Harmat Valentin vezeti. A fiatal gazda szerint nagyon nehéz időszakon vannak túl, hiszen kereslet sincs a szarvasmarhára és a felvásárlási árak is alacsonyak. Emellett a szarvasmarha állomány után igényelhető támogatás kifizetése is akadozik.

Pannon RTV

Harmat Valentin, gazdálkodó, Tóthfalu: „Egy szarvasmarhára, például egy bikára 15 ezer dinárt tudunk visszaigényelni. A kifizetés akadozó. A tavalyit most kellene megkapni, amit még nem kaptunk meg, de gondolom, nem is érkezik meg. Előbb-utóbb kifizetik az összeget, de nehéz kivárni. Nem tudunk rá számolni. Itt lesz a tavaszi befektetés, és így nehéz.”

Pannon RTV

Évek óta problémát jelent a támogatások kifizetése. Van olyan gazda, aki visszamenőleg több éve nem kapta meg a pénzt. Ennek egyik oka a rövid pályázati idő - mondta Bata Erzsébet, a Húsmarha Tenyésztők Egyesületének vezetőségi tagja. A gazdáknak időben kell értékesíteni a szarvasmarhát, és a dokumentumokat is beszerezni.

„Tudok több termelőt, akinek visszaküldték a pályázati anyagot, annak érdekében, hogy egészítse ki különböző hozzáadási dokumentumokkal, melyeket napokig tartott beszerezni. Különböző inspektorokhoz fordulni, a vágóhídról új pecsét kellett, ami nagy gondot okozott a tenyésztőknek, időhúzás révén. Így ezek a tenyésztők nagy része meg sem kapta. Elenyésző része a gazdaságoknak, akik megkapták újév előtt.”

Pannon RTV

A szerbiai Húsmarha Tenyésztők Egyesülete indítványozni fogja a felvásárlási folyamat, illetve a pályázati idő legalább fél éves meghosszabbítását.

szarvasmarha
állattenyésztés
támogatás
kifizetés
akadozik
Bata Erzsébet
Húsmarha Tenyésztők Egyesülete

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű