Ugrás a tartalomra
Pixabay

Alacsony mézhozam, mégis erős kivitel

2021-02-20
12:58
2021-02-21
10:31
Forrás
Pannon RTV
Tavaly alacsony volt a mézhozam egész Szerbiában, ennek ellenére több mint 2700 tonna mézet exportált az ország elsősorban Olaszországba és Németországba. A kiviteli érték 13 millió eurót tett ki, ami 46 százalékkal több az előző évihez képest.

A vajdasági méhészek sikertelen évnek könyvelték el a tavalyit mézhozam tekintetében. A termelők a kipörgetett méz harmadát adják csak el háztól, kétharmadát pedig nagyban értékesítik. Sokan a pörgetés után értékesítették nagyban a mézet, akkor még csak 2 euró körül fizettek kilójáért, mára azonban már 3 eurót is kaphatnak érte.

Körmöci Lóránd magyarkanizsai méhész: „Mostanra nagyon megnőtt a méz ára, főleg a virágméz, de az akácméz esetében is, mert ugye kevés lett, felment nagyon az ára, tehát a mi részünkről az történt, hogy több száz euróval kevesebbet kaptunk. Átlagban 3-4 tonnát szoktunk termelni, a tavalyi évben kevesebb mint 3 tonna lett és ha utánaszámolunk, akkor egy nagyobb összeget veszítettünk, hogy hamarabb eladtuk a mézünket.”

Pannon RTV/ Bognár Róbert

A méhészeknek ösztönző támogatást irányzott elő az állam, a kaptáronkénti 720 dináros támogatást 800 dinárra emelték a tavalyi évben. A magyarkanizsai méhészek is élnek a lehetősséggel minden évben.

Kordován Miklós méhész: „Ősszel be kell jelenteni, hogy mennyivel telel be, tavasszal, hogy mennyi maradt, maradt-e ez az állomány vagy kevesebb és a tavaszi bejelentés után kapja mindenki a támogatást.

- Mire elég ez a támogatás?

- Attól függ, hogy kinek mennyi családja van, de valamit bír rajta venni a méhész.”

Pannon RTV

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint egyébként Szerbia 2019-ben 977.000 kaptárral rendelkezett, ami 7 százalékkal több az előző évihez képest. A becslések szerint a méhkasok száma is tovább növekszik.

méz
méhészet
kivitel
hozam
Szerbia
támogatás

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.