Ugrás a tartalomra

Alacsony a tej felvásárlási ára Szerbiában (videó)

2017.05.22
16:35
A kisebb gazdaságok mindössze 25 dinárért tudják eladni a tejet, amelyhez még hozzáadódik a 7 dináros prémium - mondják az állattenyésztők
A kisebb gazdaságok mindössze 25 dinárért tudják eladni a tejet, amelyhez még hozzáadódik a 7 dináros prémium - mondják az állattenyésztők. A csantavéri Stefaniga család öt tehenet tart otthon, a tejet pedig átadják a felvásárlónak. Az ezért kapott pénzzel azonban nincsenek megelégedve. Mint mondták, ennyi pénzért nem igen éri meg foglalkozni tehéntenyésztéssel. Stefaniga Rózsa, gazda: „Nagyon kevés az ára. 25 dinár a kistermelőknek, aki kevés tejet ad át, aki 200 litert, annak 27,50 dinárért fizetik ki. Erre plusz rámegy a 7 dináros prémium, akkor az 32-33 dinár. A kicsiknek 32. Ha nincs meg az ezer liter, akkor nincs prémium. Nem éri meg, de mit csináljunk? Muszáj csinálni. Kis pénz valamiből csordul-csöppen.” Ugyanitt tejcsarnok is működik. Stefaniga Rózsa elmondása szerint, nem csak ők elégedetlenek a tej felvásárlási árával. „Zsörtölődnek, de mit csináljanak? Ha megvan a tehén, akkor mit csináljanak, akkor csak el kell hozni a tejet, hogy eladják, hogy legyen pénz valamiből.”A Molnár farmon 2001 óta foglalkoznak tehéntenyésztéssel és intenzív tejtermeléssel. Az állatállományuk mintegy 50-55 tehenet számlál. Így naponta nagyjából ezer liter tejet tudnak átadni. Molnár Ferenc szerint csak akkor éri meg ezzel foglalkozni, ha szívvel-lélekkel csinálja az ember. A tej felvásárlási ára azonban szerinte is lehetne magasabb, de nem panaszkodik. Molnár Ferenc, gazda: „Az ár 32-33 dinár, azzal, hogy mi regisztrált farm vagyunk, a PDV rendszerben benne vagyunk és a mennyiség is a legmagasabb szinten van az az árjegyzék szerint, amelyet a Mlekara meghatároz.” Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter az év elején azt nyilatkozta, januártól a tejet minősége alapján fizeti ki a minisztérium. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy szétválasszák - a miniszter szavai szerint - a jó és a rossz termelőket.
tej
Szerbia
felvásárlási ár
alacsony
tejtermelők

Most

18:19, Frissítve: 20:23

Reök Iván nyomában

100 éve hunyt el Reök Iván vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos, aki Szeged és Horgos életében is nagy szerepet játszott.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.