Ugrás a tartalomra

Alacsony a vízszint, bajban az erőművek

2022.08.10
07:38
2022.08.10
16:19
Forrás
Szerbiai RTV
Alacsony a vízállás a szerbiai folyókon, kevesebb áramot termelnek az erőművek. A Vaskapunál ebben a hónapban a júniusi átlagmennyiséghez képest háromszor kisebb a Duna vízhozama, így az áramtermelés is csökkent.

Normál körülmények között ez az erőmű biztosítja Szerbia áramfogyasztásának negyedét.

A Szerbiai Villanygazdaságában azt mondják, hogy az alacsony vízhozam a vízerőműveinkben a tavalyihoz képest 27 százalékkal csökkentette a villanyáram termelését. Szerbia villamos energia rendszere az elmúlt évtized legkisebb vízmennyiségével kell, hogy számoljon. Az elmúlt két hónapban a vízáramlás megfeleződött. Szerbia Villanygazdaságának a helyzetén ebben a hónapban az is rontott, hogy a Đerdapra másodpercenként csak kétezer köbméter víz érkezik – háromszor kevesebb a többévi júniusi átlagnál. Rendes viszonyok között a Đerdap vízerőművek biztosítják az ország villanyáram-szükségletének az egynegyedét.

Radmilo Nikolić, a Đerdap Vízerőmű termelési igazgatója: „Tekintettel a hidrológiai helyzetre, ami a termelést illeti, az idei év az átlagosnál harminc százalékkal gyengébb lesz."

Gondba ejtő az is, hogy Drina-Lim vízerőműveinek a víztározói félig üresek, pedig ezek biztosítják a villanyáram-szükségletek 12 százalékát. A tervekhez képest a Drina és a Lim folyókon levő nyolc vízerőmű egyharmaddal kevesebb villanyáramot termelt.

„A 2021-es és 2022-es évben kevés hó volt, emiatt kedvezőtlen a vízügyi helyzet egész Európában. Egyforma a hidrológiai helyzet a Drinán és a Száva folyón, akár csak a Dunán."

A szárazság nem csak a vízerőműveket veszélyezteti, hanem a hőerőművekben való villanyáram termelést is.

Miroslav Lutovac, a Szerbiai Gazdasági Kamara tanácsadója: „A megszokott termelési folyamatban a hőerőművek a technológiai eljárásban a folyók vizét használják hűtésre. Veszélyt jelent, ha víz szintje alacsony és egyes helyzetekben szükség lehet a termelés leállítására, annak érdekében, hogy ne sérüljön meg a termelési berendezés."

Az európai villamos energia rendszerek már az elmúlt hónapban arra figyelmeztettek, hogy vízhiány miatt már kénytelenek voltak leállítani néhány hő- és atomerőművet.

Vaskapu
vízerőmű
Duna

Most

18:13, Frissítve: 18:20

Ronaldo 1200. mérkőzése

Cristiano Ronaldo a futballtörténelem első férfi mezőnyjátékosaként 1200. mérkőzését játszotta péntek este, amikor pályára lépett szaúdi csapata, az al-Naszr bajnokiján az al-Rijád ellen - írta szombaton az IFFHS.
17:48, Frissítve: 17:59

Ónos eső, csúszós utak

Ónos esőre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jelentésük szerint Szerbia északi és nyugati részén fordulhat elő vasárnap vegyes formájú csapadék.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.