Ugrás a tartalomra
Szerbiai Villanygazdaság (EPS)

Alacsony a vízszint, bajban az erőművek

2022.08.10
07:38
2022.08.10
16:19
Forrás
Szerbiai RTV
Alacsony a vízállás a szerbiai folyókon, kevesebb áramot termelnek az erőművek. A Vaskapunál ebben a hónapban a júniusi átlagmennyiséghez képest háromszor kisebb a Duna vízhozama, így az áramtermelés is csökkent.

Normál körülmények között ez az erőmű biztosítja Szerbia áramfogyasztásának negyedét.

A Szerbiai Villanygazdaságában azt mondják, hogy az alacsony vízhozam a vízerőműveinkben a tavalyihoz képest 27 százalékkal csökkentette a villanyáram termelését. Szerbia villamos energia rendszere az elmúlt évtized legkisebb vízmennyiségével kell, hogy számoljon. Az elmúlt két hónapban a vízáramlás megfeleződött. Szerbia Villanygazdaságának a helyzetén ebben a hónapban az is rontott, hogy a Đerdapra másodpercenként csak kétezer köbméter víz érkezik – háromszor kevesebb a többévi júniusi átlagnál. Rendes viszonyok között a Đerdap vízerőművek biztosítják az ország villanyáram-szükségletének az egynegyedét.

Radmilo Nikolić, a Đerdap Vízerőmű termelési igazgatója: „Tekintettel a hidrológiai helyzetre, ami a termelést illeti, az idei év az átlagosnál harminc százalékkal gyengébb lesz."

Gondba ejtő az is, hogy Drina-Lim vízerőműveinek a víztározói félig üresek, pedig ezek biztosítják a villanyáram-szükségletek 12 százalékát. A tervekhez képest a Drina és a Lim folyókon levő nyolc vízerőmű egyharmaddal kevesebb villanyáramot termelt.

„A 2021-es és 2022-es évben kevés hó volt, emiatt kedvezőtlen a vízügyi helyzet egész Európában. Egyforma a hidrológiai helyzet a Drinán és a Száva folyón, akár csak a Dunán."

A szárazság nem csak a vízerőműveket veszélyezteti, hanem a hőerőművekben való villanyáram termelést is.

Miroslav Lutovac, a Szerbiai Gazdasági Kamara tanácsadója: „A megszokott termelési folyamatban a hőerőművek a technológiai eljárásban a folyók vizét használják hűtésre. Veszélyt jelent, ha víz szintje alacsony és egyes helyzetekben szükség lehet a termelés leállítására, annak érdekében, hogy ne sérüljön meg a termelési berendezés."

Az európai villamos energia rendszerek már az elmúlt hónapban arra figyelmeztettek, hogy vízhiány miatt már kénytelenek voltak leállítani néhány hő- és atomerőművet.

Vaskapu
vízerőmű
Duna

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű