Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Aláírásgyűjtés az aszálykárok enyhítéséért

2022.08.01
15:16
2022.08.01
16:31
Forrás
Pannon RTV
Az aszály okozta károk enyhítését kéri a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a szerb államtól.

Az egyesület a községek vezetőivel és a mezőgazdasági szervezetekkel karöltve aláírásgyűjtésbe kezdett, amelyben arra kéri a kormányt, hogy nyújtson pénzbeli támogatást a gazdáknak az őszi munkálatokhoz, továbbá kérik az idei vízlecsapolási díj elengedését.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nagy károkat okoz a szárazság Vajdaságban. A terméskiesés nagyon sok gazdaság fennmaradását kérdőjelezi meg. Gyenge volt a búza és az árpa hozama, a napraforgó esetében pedig 50 százalékos terméskiesés várható. A legnagyobb problémát a kukoricatermés kiesése okozza, ez az egyik legfontosabb gabonaféle a jószágok hizlalásában. A termelők többsége már most bajban van, hogy mivel etesse haszonállatait, a téli hónapokra pedig egyelőre gondolni sem mernek.

Balázs Tibor, termelő, Magyarkanizsa: „Mi most úgy csináljuk, hogy vágjuk a kukoricákat. 90 százalékban nincs rajta cső, és etetjük a jószágot, plusz legeltetjük, éjszakára pedig szárat adunk nekik, mert más nincs. Here se nagyon termett, tehát 80 százalékban nem volt termés.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Csak Magyarkanizsa községben tavaly október elsejétől napjainkig alig mértek 150 milliméter csapadékot, ami az éves átlag egy ötödét sem teszi ki. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének helyi közgyűlési elnöke az önkormányzatok vezetőivel és a mezőgazdasági egyesületekkel együtt aláírásgyűjtést kezdeményezett. A petíció értelmében kártérítést kérnek a vajdasági és a köztársasági kormánytól az aszálykárok miatt.

Szalkai Nemes Valéria, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, közgyűlési elnök: „Az őszi vetés előtt kérünk 100 eurós támogatást hektáronként vetőmag és műtrágya vásárlásra, illetve 100 liter üzemanyag betöltésére minden bejegyzett gazdának díjmentesen. Ez mintegy 300 eurónyi hektáronkénti támogatást jelentene, ami úgymond anyagi támogatás lenne. Ez mellett még az idei vízlecsapolási illetéket kéri a petíciót elindító szövetség, hogy a lecsapolási díj idén ne legyen teher.”

A termelők szeretnék, ha kéréseik minél hamarabb eljutnának az illetékes szervekhez, két hónap múlva ugyanis kezdődnek az őszi munkálatok, amikorra is a termelőknek szüksége lesz a támogatásra.

aszály
aszálykár

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.
15:10, Frissítve: 16:53

Támogatás a vállalkozóknak

43 cég képviselői vehettek ma át támogatásról szóló szerződést Újvidéken, ugyanis a tartományi költségvetésből összesen 239 millió dinár vissza nem térítendő eszközöket biztosítottak új berendezések vásárlására.

Népszerű