Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Aláírták a Prosperitati Alapítvánnyal a szerződéseket a sikeres pályázók

2019-10-11
18:40
2019-10-11
20:22
Forrás
Pannon RTV
Több mint kétezer sikeres pályázóval írták alá a szerződéseket a Prosperitati Alapítvány képviselői Zentán ma délután.

A Prosperitati Alapítvány hetedik pályázati körében egyebek mellett falusi házvásárlásra, eszközbeszerzésre, minőségi szabványok bevezetésére, tenyészállatok vásárlására lehetett támogatást igényelni. Az ünnepélyes szerződés-aláíráson felszólalt Szijjártó Péter, magyar külgazdaság és külügyminiszter is, aki a Magyarország és Szerbia jó viszonyát és a gazdaságfejlesztés sikerességét hangsúlyozta.

Már délután fél négykor özönlöttek a zentai Sportcsarnokba a nyertes pályázók. A Prosperitati Alapítvány hetedik pályázati körének nyolc kategóriájában több két és fél ezer beadványt bírálnak el, közülük 2165 nyertes pályázó érkezett.

Hatalmas sorokban érkeztek a Prosperitati Alapítvány hetedik nyertes pályázók a Zentai Sportcsarnokhoz. Most is sokan mezőgazdasági területen igényeltek támogatást.

Amstadt Tamás, pályázó, Királyhalom: „Összesen nyolc hektáron termesztünk mogyorót illetve borszőlőt. A többéves ültetvény kategóriában pályáztunk kapcsolható eszközökre ami magába foglalja az elektromos metszőollót, amivel könnyedén el tudjuk végezni a téli metszést mind a két gyümölcsfajtánál.”

A pályázók többsége már korábban is sikeresen vett részt a Prosperitati Alapítvány kiírásain. A nyertesek szerint az anyaországi támogatások nagyban hozzájárulnak a vajdasági magyarok gazdasági gyarapodásához.

Antal Erika, pályázó, Bácsföldvár: „Őszintén megvallva nagyon sokat jelent ez, mert ezt önerőből nagyon-nagyon nehéz lenne elérni, hogy ennyi mindent megvalósítsunk. Mi már több mindent, szerszámokat traktor után már megvásároltunk.”

Jadranka Joksimović, Szerbia európai uniós integrációjáért felelős minisztere kiemelte, a két ország viszonya történelmi csúcson van.

Jadranka Joksimović, Szerbia európai uniós integrációjáért felelős minisztere: „Mi fejlesztettük a politikai kapcsolatainkat. Arra a szintre fejlesztettük a politikai viszonyainkat, hogy valóban beszélhetünk a stratégiai partnerségről, a jószomszédi viszonyról, és arról, hogy Szerbiában büszkélkedhetünk szorgos és jó polgárokkal, mint amilyenek a magyar nemzetiségű lakosok Szerbiában.”

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, a pályázatok összértéke mintegy három és fél milliárd dinár.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Én önöknek sikert kívánok abban, hogy az elképzelésük a szerződés aláírását követően megvalósuljon. És talán ettől a mai naptól nincsen jobb példa, hogy azt bizonyítsuk, hogy ha egy irányba húzunk, ha szót értünk, ha mindannyian megkapaszkodni akarunk, akkor mi a számoktól függetlenül sikeres közösség tudunk maradni.  Isten éltesse önöket!”

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kiemelte, új korszak kezdődött a vajdasági magyar közösség életében, amikor 2016-ban elindult a magyar kormány által támogatott vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program, amit a szerb kormány is értékel.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A szerb kormány bebizonyította, hogy lehet konstruktívan állni, lehet korrekt módon állni ehhez a kérdéshez. Azzal, hogy önök támogatást kapnak, itt a Vajdaságban hoznak létre munkahelyeket. Itt fizetnek adót, és itt alkalmazzák a beszállítóikat. Mára világos, hogy ennek a programnak a nyertese Vajdaság, nyertese Szerbia és nyertese Magyarország is.”

A Prosperitati Alapítvány földvásárlási pályázata még a hónap végéig nyitva áll. A bejelentések szerint még ebben az évben újabb pályázatokat is hirdetnek.

Prosperitati Alapítvány
Zenta

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.