Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Aláírták a Ruma-Šabac autópálya építésére vonatkozó szerződést

2019-11-19
15:50
2019-11-19
18:34
Forrás
Pannon RTV
Aláírták a Ruma és Šabac közötti autópálya-szakaszra, valamint a Šabac és Loznica közötti gyorsforgalmi útra vonatkozó kereskedelmi szerződéseket Belgrádban kedden.

Az aláírást követően elhangzott: a köztársasági költségvetés átütemezése lehetővé tette, hogy újabb forrásokat fordítsanak az infrastruktúrára. Aleksandar Vučić köztársasági elnök először vett részt nyilvános eseményen azt követően, hogy a múlt pénteken szív- és érrendszeri problémákkal kórházba szállították. Az államfő hétfőn hagyta el a kórházat.

A Ruma és Šabac közötti 21,4 kilométeres autópálya-szakasz, valamint a Száva folyón átívelő híd körülbelül három éven belül készülhet el, míg a Šabac és Loznica közötti 54,8 kilométeres gyorsforgalmi út kiépítése 2023 vége előtt fejeződhet be – közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök azt követően, hogy Zorana Mihajlović közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter aláírta az útszakaszokra vonatkozó kereskedelmi szerződés azt azerbajdzsáni Azvirt vállalattal.

Aleksandar Vučić a sajtótájékoztatón kiemelte: „Mi ezzel óriási munkát végzünk. Azt szeretnénk, ha az ott lakók a szülőföldjükön maradnának. Ez az egész ceri körzetet, gučai körzetet, Radjevinát jelenti, az életet jelenti majd az egész Drina-mentének, és nemcsak új beruházásokat vonz abba a térségbe, hanem több turistát, és mondhatjuk, hogy több pénzt hoz, jelentős fejlődést visz abba a térségbe.”

A 476 millió eurós projekt megvalósítását egyrészt a köztársasági költségvetésből, másrészt egy 210 millió eurós azerbajdzsáni kölcsönből finanszírozzák. Vučić kiemelte: újabb autópálya-letérőt is építenek, azon a szakaszon ugyanis számos népes település van, és nem szeretnék, ha az ott élőknek feleslegesen kelljen 20-30 kilométereket autózniuk. Az új út tehát az embereknek segít, de hozzájárul a gazdaságélénkítéshez is. A gazdasági mutatók javítása érdekében pedig további hasonló beruházásokra van szükség – tette hozzá. Elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy most sokkal több autóút és gyorsforgalmi út épül, mint bármikor korábban, ami az állam pénzügyi fegyelmének köszönhető. Úgy gondolom, hogy kiváló cégeket választottunk ki, akik ezt a munkát kitűnően el tudják végezni.”

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy akár 5,5 százalékos gazdasági növekedés is várható a negyedik negyedévben, míg az egész évre vonatkozóan 3,7-4 százalékos GDP-növekedés várható, és ezzel Szerbia a térség és Európa legjobban teljesítő országai között szerepel. Mint mondta: a közvetlen külföldi befektetések értéke az év első kilenc hónapjában elérte a 2,87 milliárd eurót, ami meghaladja az előző évi, rekordnak számító adatokat. Kiemelte, anélkül, hogy az ország pénzügyi stabilitása megsínylette volna, Szerbia októberben 9 tonna aranyat vásárolt, amivel soha nem látott mértékűre, több mint 31 tonnára nőtt az ország aranytartaléka.

autópálya
Ruma-Šabac autópálya
Zorana Mihajlović
Azvirt
Aleksandar Vučić

Most

16:23

Hollandia nyerte a női kézilabda vb-t

Hollandia győzelmével zárult a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság, miután Danick Snelderék a rendkívül izgalmas fináléban 30–29-re legyőzték Spanyolországot.
16:14, Frissítve: 16:19

Kalandos kirándulás és ajándékok

Nem mindennapi utazásban volt ma részük az érdeklődőknek a Télapóval, ugyanis a Szerbiai Vasutak egy újévi hangulatba öltöztetett szerelvényt indított a Szabadka-Palics útvonalon, oda-vissza.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.