Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Alig van piaca a biotermékeknek Szerbiában

2020.11.17
09:06
2020.11.17
16:50
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában mintegy 15 ezer hektáron folyik organikus termelés. Ez a megművelhető földterületnek alig a 0,4 százaléka, míg az európai átlag 5-6 százalék. A biotermékek hazai piacáról szinte alig beszélhetünk.

A lukácsfalvi Balanyi Sándor, a vegyszermentes kertészet egyik bánáti úttörője mégsem panaszkodik. 

Van, akinek borpincéje van, más a jószágállományával büszkélkedik, a lukácsfalvi Balanyi Sándor gazdaságában pedig mintegy 3500 darab Ibiza sütőtök vár vevőre. Mint mondja, ízletes, könnyen feldolgozható, a csecsemőnek is adhatják, mert nem serkenti a gyomorsavat, és ami ennél is fontosabb: a termeléséhez nem használnak vegyszereket: „Mint minden évben van a fiatal vöröshagyma, mángold, spenót, rukkola, és ez mellett, amit már betakarítottunk, szeptemberben, októberben az a sütőtök, krumpli, vöröshagyma, fokhagyma – alapvető élelmiszerek, ezt próbáljuk elegendő mennyiségben kitermelni. És hogy egész – mint ahogy mondják, 365 napon – tudunk piacra járni.”

Balanyiék már több mint egy évtizede foglalkoznak organikus termeléssel. A járványhelyzet ellenére a 2,5 hektárnyi terület minden négyzetméterén megtalálható valami a 15 növénykultúrából, amit egy évben termelnek: „Különösebb észrevételeink nincsenek, ami ezt a járványt illeti. Ami a mi árunkat illeti, mindig el tudtuk adni, sőt még azt is tudjuk, hogy a télen is szükség van friss árura. És ugyanúgy a friss árut is elvettettük és a téli kultúrák is szépen fejlődnek és remélem, hogy az is eljut a vevőkhöz.”

A vegyszermenetes termékek ára valamivel magasabb a konvencionális módon megtermett terményekhez képest. Viszont az egészséges táplálkozás fontossága kezd nálunk is tudatosulni. A biotermelő azt tapasztalja, hogy a terményei iránt a fővárosiak mutatnak legnagyobb érdeklődést. Újabban egyre gyakoribb a házhoz szállítás is: „Van Belgrádban piaci asztalunk, béreljük. Háromszor hetente tudjuk leszállítani az árut. Szombaton és vasárnap saját magunk vagyunk ott a piacon, áruljuk, szerdánként pedig a partner üzlethálózatnak fogjuk leszállítani. És az érdeklődés az állandó, szóval nincs valamilyen nagyobb különbség.”

Most különösképp nehéz a gazdaság bővítését tervezni. A pályázati lehetőségektől függ, hogy megvalósul-e Balanyiék terve, hogy növeljék a jelenlegi 1300 négyzetméternyi fóliasátorral fedett területet.

Lukácsfalva
Organikus termékek
organikus termelés
organikus termesztés
sütőtök
krumpli
hagyma
növény
vegyszermentes

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 14:16

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.