Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Állattenyésztési napot tartottak az Újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon

2019-05-16
13:47
2019-05-16
17:33
Forrás
Pannon RTV
Az ágazati nehézségeket, kihívásokat, és az új lehetőséget vitatták meg szakmabeliek és termelők, illetve termelés-szervezők.

A szakmai konferencia mellett a tartományi mezőgazdasági titkárság jószágtartó gazdákkal írt alá szerződéseket a berendezések korszerűsítésére, és bővítésére.

A rendezvényen 1600 jó genetikájú tenyészállatot mutattak be a gazdálkodók. Pozsgai Imre szakmabeli szerint a minőségi tenyésztésben nagy szerepe van a genetikának: „Erre lehet építkezni, ehhez lehet később kapcsolni a helyes takarmányozást, mert megfelelő genetikai alap nélkül hiába adom a maximális takarmányt, annak korlátai lesznek, és fordítva is így van.”

A húsmarhákat is bemutatták. Ments András, a VaTeBeT igazgatója a gazdaság fellendülését ebben az ágazatban látja: „Most a tartomány is adott a start up programban lehetőséget tenyészállat vásárlásra. Nagyon nagy az érdeklődés, az embereket érdekli ez az ágazat, főleg azért, mert az elmúlt időben jó lehetőség volt az értékesítésre.”

Sor került a farmok korszerűsítésére és berendezések vásárlására vonatkozó szerződés-aláírásra is. Tóth Kocsis Sarolta Zentagunarason tejtermeléssel foglalkozik: „Mindig szeretnénk újítani illetve, hogy könnyebben tudjunk gazdálkodni, hogy ne kelljen annyit fizikailag csinálni, tehát gépesítünk, amit kell.”

A nők és a negyven évnél fiatalabbak esetében a beruházás mértékének 70 százalékát pénzeli a tartomány. Most 80 millió dinárt osztottak ki - mondta Ótott Róbert titkárhelyettes.

Ótott Róbert, mezőgazdasági titkárhelyettes (VMSZ): „Hatvankilenc sikeres pályázónk van, amelyből 54 olyan szerződő fél van, aki vagy 40 évnél fiatalabb, vagy hölgy, ez azt mutatja, hogy egyre többen kezdenek el állattenyésztéssel foglalkozni.”

Igor Mirović, tartományi kormányelnök (SZHP): „A mezőgazdaság támogatása az első helyen áll a Tartományi Kormány tevékenységében. Ezt az év második felében alá is támasztjuk: a költségvetés módosításával jelentős összeget fordítunk erre célra.”

A 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon egyebek mellett az IPARD alapok támogatási lehetőségeiről és a kisgazdaságok termékfeldolgozási módjairól is tartottak összejövetelt.

Újvidék
mezőgazdasági kiállítás

Most

16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.
15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.
14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.