Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Állattenyésztési napot tartottak az Újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon

2019-05-16
13:47
2019-05-16
17:33
Forrás
Pannon RTV
Az ágazati nehézségeket, kihívásokat, és az új lehetőséget vitatták meg szakmabeliek és termelők, illetve termelés-szervezők.

A szakmai konferencia mellett a tartományi mezőgazdasági titkárság jószágtartó gazdákkal írt alá szerződéseket a berendezések korszerűsítésére, és bővítésére.

A rendezvényen 1600 jó genetikájú tenyészállatot mutattak be a gazdálkodók. Pozsgai Imre szakmabeli szerint a minőségi tenyésztésben nagy szerepe van a genetikának: „Erre lehet építkezni, ehhez lehet később kapcsolni a helyes takarmányozást, mert megfelelő genetikai alap nélkül hiába adom a maximális takarmányt, annak korlátai lesznek, és fordítva is így van.”

A húsmarhákat is bemutatták. Ments András, a VaTeBeT igazgatója a gazdaság fellendülését ebben az ágazatban látja: „Most a tartomány is adott a start up programban lehetőséget tenyészállat vásárlásra. Nagyon nagy az érdeklődés, az embereket érdekli ez az ágazat, főleg azért, mert az elmúlt időben jó lehetőség volt az értékesítésre.”

Sor került a farmok korszerűsítésére és berendezések vásárlására vonatkozó szerződés-aláírásra is. Tóth Kocsis Sarolta Zentagunarason tejtermeléssel foglalkozik: „Mindig szeretnénk újítani illetve, hogy könnyebben tudjunk gazdálkodni, hogy ne kelljen annyit fizikailag csinálni, tehát gépesítünk, amit kell.”

A nők és a negyven évnél fiatalabbak esetében a beruházás mértékének 70 százalékát pénzeli a tartomány. Most 80 millió dinárt osztottak ki - mondta Ótott Róbert titkárhelyettes.

Ótott Róbert, mezőgazdasági titkárhelyettes (VMSZ): „Hatvankilenc sikeres pályázónk van, amelyből 54 olyan szerződő fél van, aki vagy 40 évnél fiatalabb, vagy hölgy, ez azt mutatja, hogy egyre többen kezdenek el állattenyésztéssel foglalkozni.”

Igor Mirović, tartományi kormányelnök (SZHP): „A mezőgazdaság támogatása az első helyen áll a Tartományi Kormány tevékenységében. Ezt az év második felében alá is támasztjuk: a költségvetés módosításával jelentős összeget fordítunk erre célra.”

A 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon egyebek mellett az IPARD alapok támogatási lehetőségeiről és a kisgazdaságok termékfeldolgozási módjairól is tartottak összejövetelt.

Újvidék
mezőgazdasági kiállítás

Most

19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.