Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Arassunk biztonságosan!

2020-06-24
16:15
2020-06-24
17:37
Forrás
Pannon RTV
Aratásra készítik elő gépeiket a vajdasági termelők. Amennyiben szárazabbra fordul az időjárás, akkor hamarosan megkezdődhet az árpa betakarítása, ezt követően pedig a többi gabonáé is.

Ez különböző veszélyeket hordoz magában, Szerbiában ugyanis évente több mint 700 olyan közlekedési balesetet történik, amelyben mezőgazdasági gépek is részt vesznek. Emellett a tűzvédelmi előírások betartása is fontos, hiszen a szántóföldeken pillanatok alatt lángra lobbanhat a száraz növényzet.

Zajlanak az előkészületek az aratásra a dél-bácskai Temerinben is. A termelők ellenőriztetik a mezőgazdasági gépek állapotát, hogy azok minden előírásnak megfeleljenek a munka során, amit már csak az esős időjárás késleltet.

A kombájnok esetében egyebek mellett elengedhetetlen, hogy azok rotációs lámpákkal legyenek ellátva, megakadályozván így az esetleges közlekedési balesetek előfordulását az esti órákban.

Vegyelek Csongor temerini termelő elmondta: „Iparkodunk, hogy mindent megfelelően csináljunk, a tűzvédelmi készülékeket ellenőriztetjük. Rendszeresen jönnek minden aratás előtt a készülékeket átnézni. Ilyen szempontból fel vagyunk készülve, a gépek rendben vannak. Iparkodunk, hogy minden a legnagyobb rendben legyen az aratás során.”

A szerencsétlenségek, illetve tűzesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a mezőgazdasági gépet olyan emberek vezessék, akiknek van erre engedélyük. Alkoholfogyasztás esetében egyáltalán nem ajánlott volán mögé ülniük, valamint túlterhelni sem szabad a gépeket.

Temerinben az aratási munkálatokat néhány nap alatt le szokták bonyolítani - ezt mondják a termelők, akik az utóbbi évek egyik leggyengébb termésére számítanak az idén, valamint a felvásárlási árakkal sincsenek megelégedve.

A felvásárlók ugyanis például a búza esetében 15-16 dináros árakat ajánlanak, a termelőknek viszont a legalább 20 dináros ár lenne kifizetődő, és az is csak abban az esetben, ha jó a termés – mondják.

Temerinben háromtagú bizottság, vagyis mechanikus, villanyszerelő és tűzoltó vizsgálja át a mezőgazdasági gépek állapotát. A kipufogókon például nem szabad lyuknak lennie, mert úgy szikrát lőhetnek ki és tüzet okozhatnak. De fontos odafigyelni az akkumulátor állapotára is, illetve arra, hogy a gép a megfelelő tűzoltókészülékekkel legyen felszerelve.

A tűzoltók információkkal is ellátják a termelőket, hogyan használják biztonságosan a gépeket.

Bábi Szilveszter, a Temerini Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke: „Szigorúan tilos kint, a határban üzemanyagot tölteni úgy a traktor, mint a kombájn esetében azért, mert a gép forró, rámegy az üzemanyag és az rögtön robbanhat.”

Fontos az is, hogy a gépeken ne legyenek olajfoltok, mivel azok könnyen tüzet okozhatnak. A temerini tűzoltó elmondta: ha egy kombájn kigyullad, nehezen lehet eloltani, illetve tűzoltócsapatok beavatkozására is szükség lehet. Temerinben egyébként minden évben történnek mezőgazdasági gépek okozta, munkálatokhoz köthető tűzesetek, amiket főleg emberi mulasztások, valamint a rossz állapotban lévő, nem jól felszerelt gépek okoznak – tette hozzá a szakember.

aratás
tűzvédelem
traktor
kombájn
mezőgazdaság
tűz

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.