Ugrás a tartalomra
fotó: Tanjug/ Sava Radovanovic

Átadták a 10-es korridor keleti szakaszát

2019-11-09
13:40
2019-11-16
10:29
Forrás
Pannon RTV
Ezzel megteremtődtek a feltételek arra, hogy Ništől Dimitrovgradig autópályán lehessen közlekedni. Most egy 22,5 kilométeres szakaszt adtak át, amely Prosektől Crvena Rekáig húzódik.

Megnyitották a 10-es közlekedési folyosó utolsó keleti szakaszát. Az út összeköti Szerbiát Bulgáriával és tranzitútvonalként szolgál a Törökországból érkező áruforgalom esetében is. A megnyitón Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök elmondta, a 10-es közlekedési folyosó megépítésével leomlott a Szerbiát és Bulgáriát szétválasztó fal, összehasonlítva azt a berlini fal leomlásával. Kiemelte: „Nekünk ott van a várnai és a burgaszi kikötőnk és egészen Isztambulig nincs akadály előttünk. A bolgár gazdaság természetesen használja majd ezt az autópályát.”

A szerb államfő azt mondta, az út kiépítését az ország lakosai tették lehetővé. Aleksandar Vučić hozzáfűzte, büszkének kell lennünk az elvégzett munkára. Nem állunk meg, folytatni fogjuk a fejlesztést és az építkezést, hogy több munkahelyet, több befektetési lehetőséget teremtsünk, ezzel pedig egy sikeres országot hozzunk létre - mondta Aleksandar Vučić a megnyitón. A szerb államfő kiemelte, Bulgária közelebb van Szerbiához mint valaha: „Néhány hónap múlva Bojko Boriszov és a bolgárok befejezik az utolsó 12 kilométert Szófiáig, majd Szófiától Isztambulig és Burgaszig nem lesz egy méter sem, ahol ne lenne autópálya. De hamarosan befejezzük és összekapcsoljuk a gázvezetékeinket, az úgynevezett Balkáni Áramlatot, ahogy a bolgárok mondják, a Balkáni Patakot. Valójában ezen a módon is összekapcsolódunk a baráti és testvéri Bulgáriával.”

A tízes folyosó keleti ágán egyebek között 87 híd és 5 alagút is van. Megépítéséhez 780 tonnányi aszfaltot használtak fel. A beruházás teljes értékét 476 millió euróra becsülik. Az átadón részt vett többek között Ana Brnabić szerb miniszterelnök, Milorad Dodik a bosznia-hercegovinai államelnökség soros elnöke és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

autópálya
10-es közlekedési folyosó
Aleksandar Vučić

Most

07:10, Frissítve: 07:21

Ma van pünkösd vasárnapja

A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. A pünkösd a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.
21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.