Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tanja Valic

Átadták az útszakaszt - jelen volt a szerb államfő és Kína belgrádi nagykövete is

2021.04.29
16:53
2021.04.29
17:03
Forrás
Pannon RTV
Befejeződtek a Belgrád körüli elkerülő úton, az Ostružnica melletti Száva hídtól az Orlovača és Petlovo Brdo közötti körforgalomig tartó autópálya építésének munkálatai

A 7,7 kilométer hosszú szakaszt ma nyitották meg a forgalom előtt. Az átadáson jelen volt Aleksandar Vučić, szerb államfő és Csen Bo, Kína belgrádi nagykövete is.

A szerb elnök szerint kiemelten fontos az útszakasz a teherautók és más járművek számára. Az Ostružnicától Orlovačáig tartó autópálya újonnan épített sávjának bejárása során Aleksandar Vučić bejelentette, hogy a Bubanj Potokhoz vezető teljes elkerülő út, ahol a munkálatok jelenleg is folyamatban vannak, valamivel több mint egy év alatt elkészülhet. Mindennek készen kell lennie jövő év szeptemberéig - emelte ki Vučić.

Pannon RTV/Tanja Valic

Csen Bo, a Kína belgrádi nagykövete elégedettségét fejezte ki az utóbbi évek szerbiai infrastrukturális beruházásai kapcsán. „Örömömre szolgál, hogy azt látom, Szerbia az utóbbi években nagy előrehaladást ért el a közműfejlesztés terén. Aminek pedig külön örülök, hogy a kínai vállalatok hozzájárultak a szerbiai infrastrukturális fejlesztésekhez.”

Szerbia gazdasági növekedéséről szólva Vučić elmondta, hogy fordulat következett be a gazdaságban. Szerencsére az idei első negyedévre vonatkozó becslések tévesnek bizonyultak. 1,3 százalékos GDP csökkenésre számítottunk, hogy aztán az év végére elérjük a 6 százalékos növekedést. Úgy tűnik azonban, hogy már az első negyedévben is biztosan pluszban leszünk - fogalmazott az államfő.

Pannon RTV/Tanja Valic

Amikor majd ősszel, október folyamán összegezni fogjuk, és megmutatjuk, mi minden épült fel Szerbiában, az egész világ csodálkozni fog rajtunk - tette hozzá Aleksandar Vučić. „Azt hiszem, egész Európa és az egész világ meg fog lepődni azon is, amit majd épp abban a pillanatban csinálunk. Tehát itt több száz kilométernyi autóútról, több száz kilométernyi vasúti sínről beszélek. Ezek valódi változások lesznek az országban, több tíz kórházat építünk, sőt több tíz stadiont is, amelyek építési előkészületeit most fejezzük majd be.”

Újságírói kérdésre a szerb államfő az ellenzéki politikai tömörülések képviselőivel folytatott szerda esti tárgyalásairól is beszélt. „Ami a politikai ellenfeleinkkel való párbeszédet illeti, elmondhatom, az teljesen civilizált módon zajlott, mérsékelt hangnemben. Érveket hoztunk fel, és a párbeszédet folytatni fogjuk. Meggyőződésem, hogy jó eredményeket érünk el. A jó eredmények alatt értem, hogy szabályokat fogadhatunk el, és eljárásokat, amelyek mindenkire azonos módon vonatkoznak majd, a hatalom és az ellenzék számára is.”

A szerb elnök hozzátette: minden politikai pártnak, tömörülésnek joga van elégedettnek, vagy éppen elégedetlennek lenni.

autópálya
útszakasz
Aleksandar Vučić
Csen Bo

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.