Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rózsa Károly

Átlagos a kapor és a spenót hozama

2018.06.18
12:40
2018.06.18
15:53
Forrás
Pannon RTV
Átlagos hozamú idényt zártak a Zenta környékén kaprot és spenótot termelő gazdák.

A spenót betakarítása május elején, a kaporé pedig május közepén történt meg. Az oromparti mezőgazdászok több mint fele foglalkozik a kultúrnövények termesztésével.

A gazdák számára előnyös, hogy a spenót betakarítása után kukoricát, a kapor betakarítása után pedig szóját vethetnek a földjükbe. Rózsa Károly oromparti termelő földjén jelenleg növekvőben van a kukorica. Az elhúzódó tél ellenére a kapor és a spenót hozama nem csökkent számottevően.

Rózsa Károly, termelő, Orompart: „Hihetetlen, de nem sínylették meg a kései vetést. Az április már meleg volt, és a meleg nagyon jót tett a kapornak. Nagyon szépen kikelt. A hozam kapcsán még nincs meg a végleges elszámolás, de a kapor mennyisége idén is 8-11 tonna volt.”

Pannon RTV/Rózsa Károly

Búrány Béla idén nyolc hold földet vetett be spenóttal és hat holdat kaporral. Elmondása szerint a növények leginkább a csapadékra és a hőmérsékletre érzékenyek.

Búrány Béla, termelő, Orompart: „A spenótom idén kicsit kevesebb lett, mert nem jó magfajtát választottam. Ezért egy holdon körülbelül 10 tonna termett. A kapor is jó lett, 12 tonna termett holdanként.”

A mezőgazdászok elmondták, minél közelebb van a felvásárló, annál jobb, hiszen a spenót és a kapor a szállítás során veszít a minőségéből. Az oromparton termelt növényeket Martonoson vásárolják fel. Mindkét kultúrnövény kilónkénti ára 9-10 dinár körül mozog.

kapor
spenót
Orompart

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű