Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Átlagosan 2 tonna az árpa hozama holdanként

2022.06.24
12:42
2022.06.24
16:23
Forrás
Pannon RTV
Átlagosan 18-25 mázsa árpát sikerült betakarítani holdanként Észak-Bácskában.

Ez jóval elmaradt a megszokottól, ugyanis a csapadékmentes időjárás nem kedvezett a kultúrnövényeknek, hiszen nem tudtak a megfelelő ütemben fejlődni.

A múlt héten szinte már mindenhol betakarították az árpát Vajdaságban. A termelők viszont nem elégedettek a hozammal, a minőséggel viszont nincsenek nagyobb gondok.

Domonkos Rezső, mezőgazdasági termelő, Kispiac: „A hozammal sem voltunk elégedettek. Kataszteri holdanként körülbelül 2 tonna az átlag, ennél vannak jobbak és vannak rosszabbak. Az ár az elején az még 36 dinárról indult, ami most már lecsökkent 31-re, tehát pont az a 10 mázsa hiányzott, ami nem termett meg, hogy legyen valami hasznunk is rajta, mert ez körülbelül csak a költségekre futotta.”

Az árpa termesztése lassan népszerűbb lesz mint a búza, hiszen kevesebb befektetést igényel - vélik a szakemberek.

Vajda Bernárd, felvásárló: „Sajnos a felvásárlással sem tudunk dicsekedni, mert a kezdeti 35-36 dináros ár mára már 31 dinárra zuhant, teljesen megszűnt a kereslet a takarmányárpa iránt a termelők sajnálkozására és felháborodására. Most dolgozunk azon, hogy újabb vevőket tudjunk találni, hogy az átvett árut tudjuk értékesíteni majd.”

Az árpa után pedig most már javában zajlik a búza és az olajrepce betakarítása is.

árpa
mezőgazdaság
hozam

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű