Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV/Payeta Maurice

Autóút épülhet Vajdaságban, amely átszeli Bácskát és Bánátot is

2020.02.28
14:30
2020.03.15
11:53
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint az út a szerb-magyar határtól, Béregtől, Zombort, Kúlát, Verbászt, Szenttamást, Óbecsét és Nagykikindát érintve húzódna a szerb-román határig, Nákófalváig.

A tervek szerint egy négysávos útról lenne szó, amelyen a megengedett haladási sebesség 100 kilométer per óra lenne.

Nagy fellendülést jelentene az észak-bánáti térségnek az új gyorsforgalmi út kiépítése.

Tóth Ramóna: „Nagyon jó lenne az egyszerű polgárok közlekedésének a szempontjából is, mert ezek a közutak, amik most kötik össze a településeket, már elég rossz állapotban vannak.”

Komarek Magdolna: „Szerintem negatív hatása abszolút nem kellene, hogy legyen. Szerintem csakis pozitívumról beszélhetünk, hisz hála Istennek, hogy így mondjam, Bánát is össze lesz kötve külföldi országgal és külföldi autóutakkal.”

Pannon RTV

A vajdasági magyar szórványközösség szempontjából is fontos lenne az autóút kiépítése, hiszen többek között magyar falvakat köt majd össze - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Talpai Sándor Nagykikinda segédpolgármestere: „Biztos vagyok benne, hogy gazdaságilag is nagyon fontos. Mint, ahogy mondtam a nagyvállalkozások, nagyberuházások akkor történnek, ha ki van építve az infrastruktúra, az utak, ezért úgy gondolom, hogy az elkövetkező időben Nagykikinda újabb fejlődésnek indul, és abban is biztos vagyok, hogy ez az út nem az elvándorlás útja lesz, hanem éppen a visszajövetelnek az útja.”

Pannon RTV

A gyorsforgalmi út mintegy 300 millió euróból épülhet meg. Ez az összeg azonban megemelkedhet, hiszen több hidat, csomópontot kell majd kialakítani - jelentette ki Kern Imre. Az infrastruktúra-fejlesztési államtitkár hozzáfűzte, a tervdokumentáció kidolgozása 2-3 évig tarthat. Ha biztosítottak az eszközök a kivitelezési munkálatok 3 év alatt valósulhatnak meg: „Az út Zombortól Nagykikindáig halad, két plusz két sávos lesz, de nem autópálya minőségű, hanem gyorsforgalmi minőségű. 100 kilométeres sebességgel lehet majd haladni rajta. Az út északról elkerüli majd Cservenkát, Kúlát, Verbászt, Szenttamást, Becsét, Törökbecsét, és úgy jut el Nagykikindáig. Ez körülbelül 110 kilométer hosszúságú út lesz. Ez nagyon fontos, mert összeköti Közép-Bácska és Bánát legnagyobb településeit, legnagyobb városait.”

Pannon RTV

Mintegy 5-6 év alatt várható a gyorsforgalmi út kiépítése.

autóút
Bácska
Bánát
Nagykikinda
Talpai Sándor
Verbász
Szenttamás
Óbecse
Törökbecse

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.