Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az állami támogatások működésben tartják a gazdaságot

2021.05.04
15:57
2021.05.04
23:13
Forrás
Pannon RTV
Eddig több mint 3 millióan jelentkeztek a 30+30 eurós pénzbeli támogatásra - közölte a szerb pénzügyminiszter. Kiemelte, szerdától már telefonon keresztül is lehetőség lesz regisztrálni.
Pannon RTV

10 óráig 3 millió 2 ezer 159 lakos kérte a pénzsegélyt. Siniša Mali felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy jelentkezzenek a támogatásra az idp.trezor.gov.rs oldalon.

Tavaly két gazdaságélénkítő program is volt, a mostani támogatás pedig része a harmadiknak - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Zombori Imre közgazdász.

„Azt is mondhatnánk, hogy ezek a pénzösszegek segítenek működésben tartani a gazdaságot, mivel a magánkézbe kerülő, minden nagykorú állampolgárnak kifizetett segélyt is áruk és szolgáltatások megvásárlására fordítják, ami segíti a vállalatoknak az ügyvitelét.”

A szabadkaiakat arról kérdeztük, hogy mire fordítják majd a támogatást.

„Mivel még nem regisztráltam, ezért nem is gondolkodtam rajta, de szerintem alapvető dolgokra. Akár ruha, akár étel, akár bármilyen tisztálkodási eszköz. Akármi, szerintem ilyesmire.”

„Semmire. Jobb lett volna, ha az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak adják, nem nekünk. Ők érdemlik meg, nem mi. Nem is tudom, hogy felveszem-e.”

 

„Viszem a gyerekeknek, még a nyugdíjam is, még bírok dolgozni, ők veszik fel, megy a házba be. Pénzből elég nincs, sosem. Az mindig kell, ha kapunk.”

Tavaly 6 millió 200 ezer szerb állampolgár részesült a 100 eurós támogatásban. A 60 hatvan euróért is már több millióan regisztráltak. Ezt az összeget két részletben fogják megkapni az emberek.

A kifizetés részleteiről Aleksandar Vučić szerb államfő számolt be az Instagram-oldalán.

„Már május hatodikától elkezdjük a 30 euró kifizetését a nyugdíjasoknak. Megérdemelték. Másnap a szociális segélyben részesülők, és a büntetés-végrehajtási intézetekben tartózkodók következnek. Már tizedikén kifizetjük a minimálbér ötven százalékát a vállalkozóinknak, a mikró-, kis-, közepes- és nagyvállalkozóknak. Tizenkettedikén elkezdjük kifizetni a 30 eurót minden állampolgárnak, akik jelentkeztek. Már huszadikán elkezdjük kifizetni a 100 eurós támogatást minden szerb nemzetiségű koszovói lakosnak, kétszázat az ottani munkanélkülieknek. Rögtön ezután fizetjük ki a 600 eurós második támogatást a fuvarozóknak.”

A 30+30 eurós támogatást május 15-éig lehet igényelni, szerdától a telefonközpont is megkezdi működését.

támogatás
euró
állami
gazdaság
Szerbia
Zombori Imre

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.