Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Az árpa hozama gyenge, a búzáé (talán) jobb lesz

2020-06-29
15:20
2020-06-29
16:47
Forrás
Pannon RTV
A hozamot illetően a kései csapadék nem segített az árpán, amelynek az aratása befejeződött a tordai határban.

A gazdálkodók most reménykedve fogtak hozzá a kenyérgabona csépléséhez – hátha ennek a kalászosnak jobb lesz a hozama.
 

A tordai határnak a mintegy harminc százaléka van kalászos gabonával bevetve. A tavaszi szárazság miatt azonban nem számítanak jó hozamra. Az árpa betakarítása a végén van, a búza cséplése pedig most kezdődik.

Dvorák Ede, igazgató, Földműves Szövetkezet, Torda: „Sajnos, ami a terméseket illeti, az árpánál egyáltalán nem tudunk dicsekedni. A nagy tavaszi szárazság megtette a magáét, úgyhogy a holdankénti 7-8 métermázsás terméstől, a mintegy 27-288 métermázsás termésig van minden. Nagy a tarkaság, határrészektől függően, akik esetleg több esőt kaptak, jobb a helyzet.”

Nincsenek megelégedve az árpa mennyiségével, a minősége viszont ezt valamennyire kárpótolja.

Kovács István, gazdálkodó, Torda: „Az árpa cséplését ma végezzük, úgyhogy az árpával készen vagyunk. A hozamból, hogy mit mondjak, 12 mázsától 32 mázsát értünk el, úgyhogy katasztrofális. De állattenyésztéssel is foglalkozunk, a szalma is kell, ami sajnos nincsen. Hát most a mennyiséggel nem vagyunk megelégedve, de minőséggel meg majdnem, hogy meg kéne, hogy legyünk elégedve.”

A búza aratását a tordai gazdák a hét elejére tervezték, a vasárnapi kiadós csapadék azonban ezt elodázta.

Dvorák Ede, igazgató, Földműves Szövetkezet, Torda: „Az első területek le lettek vágva a határban, de igazából még nincs reális képünk a búza terméséről. Szerintem egyáltalán nem lesz jó a termés a tordai határban a búzánál sem.”

A termelők mégis reménykednek, hogy a búza hozama jobb lesz, mint az árpáé. Még egy vetéssel próbálják pótolni a hozamkiesést.

Kovács István, gazdálkodó, Torda: „Hallom a kollégákat is, akik már vágtak búzát, hogy 80 a hektoliter súlya, mikor sok eső volt, akkor nem volt annyi. Úgyhogy a minőség megvan, csak a mennyiség az hiányzik. Úgyhogy most az idén a gabonatermesztés nagyon visszaesett. Most megpróbáljuk még megpótolni, hogy hátra bírjuk a másodvetést, silónak, bevetjük a földeket, hátha úgy még pótoljuk az idei veszteséget.”

A tordai határban legnagyobb mennyiségben kukoricát vetnek, utána következik a búza, majd a napraforgó és végül az árpa.

búza
árpa
aratás
hozam

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.