Ugrás a tartalomra

Az epertermesztésben látják a jövőt, és ehhez támogatást is kaptak (videó)

2017.06.10
11:54
Egy óbecsei fiatal házaspár a magyar kormány Vajdaságnak nyújtott gazdasági támogatásából lendítette fel családi gazdaságát
Egy óbecsei fiatal házaspár a magyar kormány Vajdaságnak nyújtott gazdasági támogatásából lendítette fel családi gazdaságát. Három pályázatuk is nyertes lett. Földieper palántákra pályáztak. A tavaly ültetett tövek már teremnek. eper prosperitati 1 Az eperültetvényen most van a munka dandárja. Két hektáron összesen 65 ezer tő van. Naponta 14-en szedik az érett gyümölcsöt. Az óbecsei Simon házaspár azt mondja, ez a nagy munka egy hónapig tart. Kétféle epret ültettek idén, az egyik is két hétig terem, meg a másik is. Simon Endre, gazdálkodó, Óbecse: „Nálunk kétféle földieper van: a Clary meg a Joly, ezek olasz fajták, és ez a legfinomabb és a legédesebb eper. Különleges gondozásra nem nagyon van szükség, meg kell adni, amit kell, locsolni kell, tápoldatozni, és hogyha minden jól megy, akkor egy optimális hozamot tud hozni.” eper prosperitati 8 eper prosperitati 6 Az optimális pedig tövenként hozzávetőlegesen fél kilogramm. Idén valamivel kevesebb termésük van a nagy hidegek, meg a sok eső miatt. Simon Bonifárt Anna, gazdálkodó, Óbecse: „Valami alternatív kultúrát akartunk beültetni, mert két hektáron gabonafélét, azt nem éri meg, nagyon kevés lenne a hozam, és akkor így jöttünk arra, hogy legyen a szamóca, vagy földieper. Mert relatív nagy a befektetés, de jövőre visszahozza az árát.” eper prosperitati 3 Egyelőre ezt a mennyiséget még el tudják adni az ültetvény előtt az út mentén árulva, vagy a piacokon, a helybeli cukrászdáknak, meg viszonteladók közvetítésével. De ha jövőre terem a másik két hektár is, amit idén ősszel ültetnek be, akkor már kénytelenek lesznek nagyban is eladni. A magyar kormány támogatása mellett igyekeznek a vajdasági, meg a szerbiai kormányok pályázatain is részt venni.A földieper-ültetvényben a palántákat ugyanis háromévente újra kell telepíteni, és ahhoz, hogy gazdaságuk fejlődjön, úgy érzik minden lehetőséget meg kell ragadniuk. eper prosperitati 5 eper prosperitati 7
Óbecse
Prosperitati Alapítvány
eper
Simon házaspár

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű