Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az étkezési paprikát is megviseli a nagy hőség

2021.07.07
14:49
2021.07.07
18:05
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre megjósolhatatlannak tartják a paprikatermesztő gazdák az idei hozamot és minőséget. Míg tavasszal a hidegebb idő, most az aszályos meleg akadályozza meg a növény időbeni fejlődését.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A megváltozott időjárás a paprikatermesztők háza táján is megtette hatását. 1-2 hónapos lemaradásról beszélnek a gazdák, amely akár a minőséget is befolyásolhatja. Surányi Lehel zentai gazdálkodó évek óta 12 hektáron ipari paprikát, míg 15 hektáron kápiapapirkát termeszt.

„Most, ahogy kinéz, a paprika jónak ígérkezik, de sok éjszakát - ahogyan mondani szokták - kint kell, hogy aludjon még. A kápiapaprikából el szoktuk érni a hektáronkénti 5-6 vagont, vagyis 50-60 tonnát, az ipariból pedig 3-3,5 vagon, 30-35 tonnát érjük el hektáronként.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A kimondottan aszályos helyzetre panaszkodik a péterrévei Kulcsár család is. A Prosperitati Alapítvány által támogatott, több évtizede fennálló gazdaságukban fűszerpaprika-termesztéssel foglalkoznak, és ahogyan elmondták, minden évben szerencse kérdése az adott évi terméshozam.

Kulcsár Rózsa: „Muszáj minőségi magot használnunk, tehát nem úgy, ahogyan valamikor, hogy a kiszedett magot ültették el, most már ez nem megoldható. Minőségi hibrid magokat hozunk Magyarországról és ezzel el tudjuk érni úgy a hozamot, mint a minőséget.” 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Juhász Kornél zentai csilipaprika-termesztőtől megtudtuk, hogy ahogyan a nagyobb területen gazdálkodóknál, úgy az ő kisebb családi gazdaságában is gondot okoz a nagy meleg, hiszen 20 fok felett a növény nem igazán tudja felvenni a növekedéséhez szükséges kalciumot, ami állítása szerint a hozamra is rendkívüli hatással van.

„Biztos, hogy kevesebb lesz, mivel az eddigi szezonjaimban már június végén, július elején már mi szüreteltünk. Most, hogyha végignéztek itt a paprikákon, vannak már paprikák, de még zöldek, tehát legkorábban augusztus elején lesz az első szüret, ami azt jelenti barátok közt is, hogy 1-1,5 hónap kiesés van és azt a mennyiséget én nem tudom behozni.” 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A gazdák elmondása szerint teljes mértékben az időjárásra vannak utalva, mert a paprika a fagyokig terem, viszont kiszámíthatatlan, hogy idén mikor érkezik meg térségünkbe a fagyos időjárás.

paprika
hőség
chili paprika

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.