Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az IMF-hitel ára - Drágul az áram és a gáz?

2022.11.21
20:38
2022.11.21
20:52
Forrás
Pannon RTV
Várhatóan újabb szerződést köt a Nemzetközi Valutaalappal Szerbia, erről az IMF vezetése decemberben dönt.

A megállapodás készenléti hitelről szólna, a pénzt pedig a reformok folytatására, fejlesztésekre, illetve a költségvetési hiány pótlására szánná az ország, már ha felhasználná. Hasonló megállapodása Szerbiának az IMF-fel háromszor is volt már, de a nemzetközi pénzintézettel jelenleg is van kapcsolata Belgrádnak. Éppen januárban jár le az a tanácsadói jellegű megállapodás, amelyet 2018-ban kötöttek meg. De visszatérve a készenléti hitelre. Szerbia 2009-ben, 2011-ben és 2015-ben is kötött már ilyen jellegű megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal, akkoriban azonban a három évre szóló megállapodásban foglaltakkal nem élt, vagyis nem hívott le összegeket. Ilyen hitelszerződéseket az IMF a fejlődő vagy gazdasági nehézségekkel küzdő országokkal szokott kötni, éppen azért, hogy segítse pénzügyi stabilitásuk kiépítését és megőrzését.

A 2009-es megállapodás a Nemzetközi Valutaalap és Szerbia között egyébként meg is szakadt, mert az IMF úgy értékelte, hogy akkor az ország nem teljesítette a vállalt feltételeket. Mert bizony vannak feltételek, még a készenléti vagy elővigyázatossági hitelek esetében is. Ezek azonban általában nem konkrét lépésekre vonatkoznak, inkább iránymutatóak, vagyis az IMF nem azt mondja meg egy országnak, hogy a hitelmegállapodásért cserébe csökkentse X százalékra a munkanélküliséget, növelje a minimálbért egy bizonyos összegre, vagy emeljen árakat, esetleg alapkamatot, hanem kéréseket és elvárásokat fogalmaz meg, közben pedig javaslatokat is tesz arra, hogy a kívánt célt milyen módon lehetne elérni.

Így fordulhat elő, hogy ebben a pillanatban például a Szerbiai Gázművek vezetése azt állítja, az IMF azt várja, az állam emelje a gáz árát. Nos, a fentiek tükrében ez az állítás nem teljesen állja meg a helyét, a Nemzetközi Valutaalap ugyan tehetett valamiféle utalást arra, hogy drágításra van szükség, konkrét követelést azonban nem fogalmazhatott meg.

Dušan Bajatović, a gázművek vezetője szerint azonban a szerbiai lakosok túl olcsón jutnak gázhoz, 9-szer kevesebbet fizetnek, mint ahogy az reális lenne. Januártól javasolt drágítást, 11 százalékos arányban. Erről azonban hivatalos döntés még nincs.

IMF
hitel
áram
gáz

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű