Ugrás a tartalomra
Pixabay/AKuptsova

Az online vásárlás csapdái - Hogyan kerüljük ki őket?

2021.10.21
14:41
2021.10.21
17:55
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus megjelenése óta egyre többen vásárolnak online, így az átverések száma is megnövekedett - mondják a szakemberek, és tapasztalják a károsultak.

A kiberbűnözők mostanában jóval aktívabbak. Az online rendeléseknél körültekintőbbnek kell lennünk, és odafigyelnünk arra, hogy kivel osztjuk meg bankkártya-adatainkat.

Internet

Kempl Kevint is átverték. Kétszer is. Először egy Instagram-oldalról vásárolt, ahol egy M-es méretű ruhakomplettet rendelt, de a kiszállító egy XL-est méretűt adott át, sőt, teljesen más színben. A másik átverés a Facebookon történt: „Rendeltem egy Facebook-oldalról gumikat edzésre, meg még valamit. Két dolgot rendeltem. Csúsztak is a kiszállítással. Amikor megérkezett, személyesen vettem át a csomagot, a postás viszont csak egyetlen csomagot adott, az ár viszont mind a két dolgot magába foglalta, amit rendeltem. Nekem pedig csak egy dolgot adott át. Számon kértem, hogy miért történt ez, azt válaszolta, hogy ezt az egy csomagot adták át neki.”

Internet

A szakemberek szerint a legjobb megoldás, ha olyan oldalról rendelünk valamit, amelyikről tudjuk, hogy hiteles. A másik megoldás az lehet, ha utánvéttel rendelünk termékeket, ilyenkor csak a kiszállításkor kell fizetnünk. Žarko Kecić elmondta, ne a kirakott kép alapján vásároljunk, hanem az adott termék leírása alapján, mert a képnek nem kell megfelelnie a valódi terméknek. Az internetes biztonsággal foglalkozó szakember azt tanácsolja, figyeljünk arra, hogy hol adjuk meg adatainkat.

Žarko Kecić, internetes hálózati és biztonsági szakember: „Vannak normális üzleteink, ahol vásárolunk. Sokuknak van saját webáruháza, ahol ugyanazokat a termékeket vásárolhatjuk meg, sőt sokan engedményeket is adnak az online vásárlás esetén. Azonban sok ismeretlen üzlet is van, ezeket ellenőrizni kell, létezik cégjegyzék, és más módszerek is abban az esetben, ha nem hagynak telefonszámot a panaszokra, ha nem adnak meg leírást arról, hogy hogyan lehet ezeket az árukat visszaküldeni, és arról sem, hogy milyen határidőkkel működnek.”

Facebook

Žarko Kecić hozzátette, a vásárlókat a fogyasztóvédelmi és adatvédelmi törvénynek kellene védenie, amelyek köteleznék az eladókat arra, hogy ne éljenek vissza a vásárlók adataival. Az Európai Unióban már működik az elektronikus kereskedelemre vonatkozó fogyasztóvédelmi törvény, amelyet hamarosan Szerbiában is alkalmazni kell. Így remélhetőleg jóval nehezebb dolguk lesz majd az internetes csalóknak.

kiberbúnözés
kiberbiztonság
kiberbűnöző
kiberbűnözök
online vásárlás

Most

12:13, Frissítve: 12:18

Vakcinakarácsonyfa - már ilyen is van

Nem mindennapi karácsonyfát állítottak fel Románia egyik legnagyobb oltópontján. A fa három méter magas és körülbelül 19 000 üres koronavírus elleni oltóanyagos üvegből áll.

Népszerű