Ugrás a tartalomra

Az őszibarack jó minőségű, a gazdák szerint lehetne magasabb az ára (videó)

2016-08-24
12:25
Befejező szakaszába érkezett az őszibarack szedése
Befejező szakaszába érkezett az őszibarack szedése. Az időjárási körülmények kedveztek az érésnek, zamatos, jó minőségű gyümölcs kerül a piacra. A kupuszinai gazdák elégedettek a hozammal, de szerintük az ár lehetne magasabb. Kupuszina a konyhakertészetről híres, de a gazdasági változások miatt a termesztők a gyümölcsészet felé fordultak. Az alma és az őszibarack kapaszkodót jelenthet a megmaradáshoz. Balog József. „Van érdeklődés, sőt még több, külföldről is érdeklődnek, csak az a probléma, hogy nem tudunk mennyiséget, nem vagyunk arra ráállva, viszont ha megtermelünk nagy mennyiséget, akkor meg az értékesítéssel, mert itt a friss piacon nem tudunk tonnaszámra eladni.” Az új technológiáknak köszönhetően mutatós, kiváló minőségű termény kerül ki a kupuszinai gyümölcsösökből. Az ár koránt sem megfelelő a gazdák szerint, hiszen az őszibarack kilója 30 dinár és még így is nehezen értékesíthető. A termelők azt szeretnék, ha nagyban szállítanának külföldre. Pálinkás Árpád. „Kinőttük a kis piacot, a nagy piacra meg kicsik vagyunk. Próbálkozások volnának, hogy bizonyos fajtákat termelni, egy-két fajtát, nyugati vagy keleti piacra, többé – kevésbé keleti piacra, de ez még egyenlőre nem jött be senkinek.”Kupuszinán sokan a valamikori konyhakertészetről a gyümölcstermesztésre tértek át. A falu vezetősége az almatermelésben látja a település megmaradását. Hodovány Attila, a helyi közösség titkára. „A fiatal gazdáknak, aki váltani szeretnének, vagy akár kombinálni szeretnének a szántóföldi növények mellé ajánlom az almát, kicsit drága a kitermelése, viszont megéri.” A faluban szövetkezésre, az alma nagybani felvásárlására is adódna lehetőség. Az ipari park nyújtotta lehetőségeket kell kihasználni és a külföldi piacot megcélozni, valamint a feldolgozás lehetőségét is fontolóra kell venni – mondják a helyiek.
őszibarack
Kupuszina

Most

16:23

Hollandia nyerte a női kézilabda vb-t

Hollandia győzelmével zárult a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság, miután Danick Snelderék a rendkívül izgalmas fináléban 30–29-re legyőzték Spanyolországot.
16:14, Frissítve: 16:19

Kalandos kirándulás és ajándékok

Nem mindennapi utazásban volt ma részük az érdeklődőknek a Télapóval, ugyanis a Szerbiai Vasutak egy újévi hangulatba öltöztetett szerelvényt indított a Szabadka-Palics útvonalon, oda-vissza.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.