Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az újvidéki termelők szerint nem vették komolyan a kéréseiket

2022.08.10
14:52
2022.08.10
17:20
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken az éjszakát is a Tartományi Képviselőház előtt töltötték az elégedetlen termelők. Reggel nyolc órakor traktorokkal lezárták a Pupin sugárút Žarko Zrenjanin és Sonja Marinković utcák közötti szakaszát.

Országszerte megegyeznek a tüntető földművesek követelései: a mezőgazdasági terményekre vonatkozó kiviteli tilalom feloldása, hektáronként 100 liter adómentes üzemanyag, illetve a műtrágyára vonatkozó támogatások

Stanko Baraksadić: "Azt akarom, hogy a mezőgazdaság helyzete rendszerszinten megváltozzon. Én semmiképpen nem támogatom a megállapodás egy változatát, hogy a búza és a kukorica ennyi és ennyi legyen, vagy egyezkedjünk valakivel, hanem azt szeretném, hogy rendszerszintű változás legyen, ha lehetséges."

Nenad Nađ: "Még ha most esne is eső, szerintem az már késő. Ez nem segíthet rajtunk. Most már csak az állam tud reagálni, ha akar, ha azt akarja, hogy a mezőgazdaság fennmaradjon. Nekik van állami földjük, ők csökkenthetik az üzemanyagra a jövedéki adót, csökkenthetik az állami föld bérleti díját. Rajtuk múlik. A miénk, hogy dolgozzunk, de úgy tűnik, néha a munka nem elég."

A tüntetők elmondása szerint azért került sor az útlezárásra, mert nem vették komolyan a kéréseiket, nem kapták meg 9 óráig írott formában mindazt, amit Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter ígért nekik.

Đorđe Grujić: "Ez a jelenlegi helyzet, amelyet önök is láthatnak, folytatódik. Nem tudjuk pontosan, hogyan fog alakulni a helyzet. Minden lehetséges módon igyekszünk, hogy ez békésen, minden következmény nélkül alakuljon, hogy ne történjen semmi, úgy hogy ezt amennyire tőlünk kitelik, koordináljuk."

Délelőtt sor került egy rövidebb tárgyalásra, de cseppet sem elégedettek a tárca válaszával. Azt mondják, nem ezt várták, a leírtaknak semmi közük a követeléseikhez.

Mileta Slankamenac, a Kezdeményezés a szerb gazdák fennmaradásáért koordinátora: "Kaptunk most egy levelet, azt sem tudom kitől, valakitől itt a tartományból, valamilyen hivatásos földművesekről, olyasmit, hogy "ezt 15 napon belül megoldjuk, várjuk a miniszterelnököt". Itt van, most mi is teljesen meg vagyunk zavarodva."

Újvidéken a gazdák kettő órakor feloldották az útlezárást, majd négy órától tovább folytatják. Bejelentették az útlezárások kibővítésének a lehetőségét is, valamint várják további demonstrálók csatlakozását is.

tüntetés
gazdák
Újvidék

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.