Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az újvidéki termelők szerint nem vették komolyan a kéréseiket

2022.08.10
14:52
2022.08.10
17:20
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken az éjszakát is a Tartományi Képviselőház előtt töltötték az elégedetlen termelők. Reggel nyolc órakor traktorokkal lezárták a Pupin sugárút Žarko Zrenjanin és Sonja Marinković utcák közötti szakaszát.

Országszerte megegyeznek a tüntető földművesek követelései: a mezőgazdasági terményekre vonatkozó kiviteli tilalom feloldása, hektáronként 100 liter adómentes üzemanyag, illetve a műtrágyára vonatkozó támogatások

Stanko Baraksadić: "Azt akarom, hogy a mezőgazdaság helyzete rendszerszinten megváltozzon. Én semmiképpen nem támogatom a megállapodás egy változatát, hogy a búza és a kukorica ennyi és ennyi legyen, vagy egyezkedjünk valakivel, hanem azt szeretném, hogy rendszerszintű változás legyen, ha lehetséges."

Nenad Nađ: "Még ha most esne is eső, szerintem az már késő. Ez nem segíthet rajtunk. Most már csak az állam tud reagálni, ha akar, ha azt akarja, hogy a mezőgazdaság fennmaradjon. Nekik van állami földjük, ők csökkenthetik az üzemanyagra a jövedéki adót, csökkenthetik az állami föld bérleti díját. Rajtuk múlik. A miénk, hogy dolgozzunk, de úgy tűnik, néha a munka nem elég."

Pannon RTV

A tüntetők elmondása szerint azért került sor az útlezárásra, mert nem vették komolyan a kéréseiket, nem kapták meg 9 óráig írott formában mindazt, amit Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter ígért nekik.

Đorđe Grujić: "Ez a jelenlegi helyzet, amelyet önök is láthatnak, folytatódik. Nem tudjuk pontosan, hogyan fog alakulni a helyzet. Minden lehetséges módon igyekszünk, hogy ez békésen, minden következmény nélkül alakuljon, hogy ne történjen semmi, úgy hogy ezt amennyire tőlünk kitelik, koordináljuk."

Délelőtt sor került egy rövidebb tárgyalásra, de cseppet sem elégedettek a tárca válaszával. Azt mondják, nem ezt várták, a leírtaknak semmi közük a követeléseikhez.

Pannon RTV

Mileta Slankamenac, a Kezdeményezés a szerb gazdák fennmaradásáért koordinátora: "Kaptunk most egy levelet, azt sem tudom kitől, valakitől itt a tartományból, valamilyen hivatásos földművesekről, olyasmit, hogy "ezt 15 napon belül megoldjuk, várjuk a miniszterelnököt". Itt van, most mi is teljesen meg vagyunk zavarodva."

Újvidéken a gazdák kettő órakor feloldották az útlezárást, majd négy órától tovább folytatják. Bejelentették az útlezárások kibővítésének a lehetőségét is, valamint várják további demonstrálók csatlakozását is.

tüntetés
gazdák
Újvidék

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.