Ugrás a tartalomra
Manga József

Bánátban helyenként hatvan százalékos a jégkár

2019-05-20
19:27
2019-05-21
08:44
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap este jégesővel kísért ítéletidő vonult végig Bánát egyes településein. Tordán 19 óra körül kezdődött a vihar, amely a basahídi határban okozta a legnagyobb károkat.

Három óra alatt hatvan liter eső esett négyzetméterenként, amelynek következtében sok víz állt a határban. Ezekből igyekeztek ma levezetni a vizet. Becslések szerint a kár helyenként eléri a hatvan százalékot is. Egyébként a kora tavaszi szárazság után a tordai határban május elsejétől eddig 172 liter eső esett.

Dvorák Ede, igazgató, Tordai Földműves Szövetkezet: „Az igazi vesztesek szerintem ezekben a jégverésekben a kalászosok, amik a vegetáció vége felé közelednek. Tehát itt regenerációról szó nincsen. Az őszi árpa szerintem az, ami a legérzékenyebb, azokat fogta is meg a legjobban a jég és károsította meg. Utána a búzák következnek. A kukoricák kicsik, van még remény, hogy regenerálódnak. A napraforgónál nagy kérdés ilyenkor, hogy mennyire regenerálódik. Ugyanis, ha a vegetációs csúcsát elkalapálta a jég a kis növénynek, akkor lehet, hogy oldalágat indít és abból egy szerteágazó tányerica lesz, amit igazából nem is lehet meghagyni, mint vetést. Tehát az elkövetkező napok valószínűleg megmutatják, hogy a napraforgóból mi lesz.”

Bánát
jégkár
Torda
Basahíd
ítéletidő
Dvorák Ede

Most

16:46, Frissítve: 17:06

Merse és a dédmama nyerte a fotópályázatot

Kolléganőnk, Molnár Lajkó Anett legkisebb fiáról, Merséről és a dédmamájáról készült fotója lett az első helyezett a „Dédi, mesélj nekem” generációkon át című fotópályázaton.
16:24, Frissítve: 17:49

Emelkednek a lakásárak Szabadkán

Az utóbbi 2-3 évben növekszik a lakások, házak iránti kereslet, ami az árak növekedését okozta. A kínálat nem kielégítő, így a használt lakások négyzetmétere akár 600 euróba is kerülhet a központban.
13:33, Frissítve: 15:38

Megkezdődtek a kisérettségik

Kisérettségiznek mától a nyolcadikosok Szerbiában. A diákokra szerdáig, három nap alatt három feladatsor vár. Ma elsőként anyanyelvből töltötték ki a teszteket.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.