Ugrás a tartalomra

Befejeződött a helyi ízek-helyi értékek program

2020-06-02
17:34
2020-06-03
11:58
Forrás
Közlemény
Két éven át tartott, és május 31-gyel véget ért az Interreg IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósított „Local tastes-Local values” elnevezésű projekt.

A program konzorciumi partnerei magyar oldalról a Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., míg szerb részről a Pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete voltak.
A támogatási szerződés aláírását követően kutatásokkal, műhelymunkákkal kezdődött a projekt megvalósítása. Feltérképezésre kerültek a határmenti területeken élő és tevékenykedő helyi termék előállítók és kézművesek, illetve a szociális vállalkozások, különös tekintettel a bácsalmási és környékbeli térségekben működő, zömében közfoglalkoztatáson alapuló szociális szövetkezetek. Az elkészült adatbázisok és értékleltárak felhasználásával mindkét oldalon stratégiákat fogalmaztak meg a projektben alkalmazott külső szakértők; ezek a további együttműködési lehetőségeket, hálózatosodási feltételeket is tartalmazzák, illetve ajánlásokat tesznek a regionális vagy akár országos szintű döntéshozóknak a jó gyakorlatok feltárására, megismertetésére és a helyi viszonyok szerinti átvételére és továbbvitelére.
A fentebb említett feladatokon túl helyi rendezvények (fesztiválok, vásárok) szervezésére, illetve más települések rendezvényein való megjelenésre is lehetőséget biztosított a program; ezek révén az együttműködő felek megismerték egymás hagyományait, sajátos élelmiszertermékeit, szokásait. A határ két oldalán megszerzett tapasztalatokat különböző fórumokon cserélhették ki egymással az érintettek.

A projektbe igyekeztünk valamennyi korosztályt bevonni, így tanulók (általános iskolai és gimnáziumi) részére tanulmányi versenyeket és a győzteseknek jutalmul tanulmányi kirándulásokat is szerveztünk.
Mindkét oldalon a projekt legnagyobb volumenű vállalása egy-egy épületfelújítás volt, melynek keretében Bácsalmáson – a helyi piac területéhez szervesen illeszkedő – önkormányzati épület felújításával Helyi Termék Értékesítési Pontot alakítottunk ki. Ebben a szépen berendezett épületben lehetőség lesz a helyi termékek, helyi termelők bemutatkozására, termékértékesítésre, távlati közös célként egymás termékeinek népszerűsítésére és árusítására.

A programról további információk olvashatók az ltlv.eu weboldalon és a Helyi ízek- Helyi termékek Facebook oldalon.

Helyi ízek - Helyi értékek
Interreg-IPA projekt
Magyarország
Szerbia

Most

13:07

La Liga: Sevilla – Eibar 1:0

Hazai pályán győzött a Sevilla csapata a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 34. fordulójának hétfő esti mérkőzésén az Eibar együttese ellen.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.