Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Biogázüzemet helyeztek üzembe Beodra-Karlován

2021.01.26
14:48
2021.01.26
17:15
Forrás
Pannon RTV
A megnyitón Zorana Mihajlović elmondta, a silókban tárolt sütőtök húsát és gabonamaradványokat alakítanak át generátor segítségével villamos energiává.

Üzembe helyezték Beodra-Karlován a mindössze nyolc hónap alatt elkészült modern, környezetkímélő biogázüzemet, amely megújuló energiaforrásokból állít elő áramot.A bányászati és energetikai miniszter kiemelte, ez a 29-dik szerbiai biogáz erőmű, további 73 ilyen üzem pedig épül az országban. A ma üzembe helyezett beruházás értéke ötmillió euró, és ennek köszönhetően 30 ember kapott munkát. Rámutatott arra is, hogy 2021-ben Szerbiának számos területen változtatnia kell az energetikán belül. Mihajlović hozzátette, hogy a biogáz erőművek három és félszer több energiát szolgáltatnak a napenergiához képest.

Zorana Mihajlović, bányászati és energetikai miniszter, Szerbia: „Megváltoztatjuk a törvényeket. Az egyik ilyen törvény, amely meg fog változni, a megújuló energiaforrásokra vonatkozik. Egy teljesen új törvény kerül elénk. Ennek az új törvénynek lehetővé kell majd tennie, hogy az ország energiabiztonságának egy része mindenképpen a megújuló energiaforrásokból származzon. Egészen biztosan az ilyen biogáz üzemekből is, mivel ezek megmutatták, hogy az így előállított energia megbízható, sőt sokszorta megbízhatóbb, mint a napenergia, vagy a szélerőművek által előállított energia.”

biogáz
biogázüzem
Zorana Mihajlović

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.