Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Biotermékek az Organikus utcában

2017.09.15
14:25
2017.10.04
12:37
Újvidéki és környékbeli biotermelők szerveztek vásárt csütörtökön délután a tartományi székvárosban.

A rendezvény célja, hogy a fogyasztók a piaci bevásárlások alkalmával a vegyszermentes táplálékot válasszák. Vajdaságban egyre nagyobb területen termesztenek organikus zöldséget és gyümölcsöt. A vásárlók száma is nő, hiszen mindenkinek érdeke az egészség megőrzése, amihez jelentősen hozzájárul a vegyszermentes táplálék fogyasztása.

Különleges zöldségekből, többek között paradicsomfajtákból és magvakból is lehetett válogatni Újvidéken a biotermelők piacán. Idősebbek és fiatalabbak is vásároltak. Fiatal anyuka: „Minden alkalommal, amikor a városban rendeznek ilyet, eljövünk. Nincs gyakran, de úgy veszem észre, hogy egyre népszerűbb.”

A biotermékek drágábbak a hagyományos módon megtermelt zöldségnél, mert sokkal több kézi munkát és odafigyelést igényel a termesztésük – mondta Gordana Šoškić termelő. „Nagyon sok fizikai munkát kell belefektetni és a rizikó is nagyobb, holott kisebb a hozam, mint a megszokott termelésben. Nálunk a költségek nagy részét a munkaerő emészti fel, minden nap dolgozunk, küzdünk a gyomnövények ellen.”

Újvidéken tavaly kezdeményezték az organikus termékek közvetettebb értékesítését, mert így a vásárlók is megismerik a gazdákat, és nagyobb betekintést kapnak a vegyszermentes táplálék fogyasztásának előnyeibe – mondta Nada Letić főszervező. „Mindenki, aki megkóstolta, észrevette, hogy ízben teljesen más, és függetlenül attól, hogy most drágábban fizeti meg a bioterméket, a jövőben kevesebb pénzt fordít majd gyógyszerre vagy valami másra.”

Újvidék gazdasági igazgatósága jelentős összeggel támogatja a községi biotermelőket – mondta Slavka Dukić, főosztályvezető-helyettes. „A támogatási program keretében a biogazdálkodók részére elkülönítettünk két millió dinárt a tanúsítványok beszerzésére, az ellenőrzésre, a magvak és a palánták beszerzésére, valamint a kellő felszerelés megvásárlására, amire a termelőknek szükségük van.”

Újvidéken a Halpiacon az Organikus utcában a biotermékek minden nap megvásárolhatók.

biotermék
biotermelő
organikus
Újvidék

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.