Ugrás a tartalomra
Biotermékek
Pannon RTV

Bioterméket vegyenek!

2019-10-02
19:01
2019-10-02
20:54
Forrás
Pannon RTV
Bioparadicsomot, paprikát, hagymát, almát és más bioalapanyagokból készített termékeket is vásárolhattak ma a látogatók a szabadkai Biotermékek Fesztiválján.

A háromnapos kiállítást hagyományosan a Szabadegyetem előcsarnokában rendezik meg.

Csak olyan termékeket nevezhetünk biotermékeknek, amelyek szintetikus vagy mérgező anyagokat nem tartalmaznak. A biotermesztésben a szerves anyagok utánpótlása is szerves anyagokkal történik. A kártevőket a növényekről mechanikus úton, a kórokozókat pedig olyan szerves szerek használatával semlegesítik, amelyek nem szívódnak fel a növényben és vízzel is jól lemoshatóak.

Idén az év bioterméke kitüntetést egy kruševaci vállalat terméke, az organikus csokis gabonapehely nyerte. Az év biotermelője díját a futaki Ana Dolovac vállalkozó kapta: „Szárított almát, körtét és földiepret állítunk elő. Ami a szörpöket illeti, alapleveket készítünk málnából, szederből, meggyből, amelyekbe belecsempésszük az almát és a körtét is.”

Szabadkai, tótfalusi, temerini, bácskossuthfalvai és mérgesi gazdák június derekán alapították meg a Pannonia Organica nevű szövetkezetet. A társulás célja, hogy összekapcsolja az organikus mezőgazdaság szereplőit. „A közösségbe tömörülés alapvető feltétele annak, hogy egy kistermelő boldoguljon. Ugyanígy fontos, hogy a termelő a szerbiai és a külföldi piacra is kijusson termékeivel” - mondta Snježana Mitrović, a szabadkai Szabadegyetem koordinátora.

Szerbiában az elmúlt 9 évben 8 és félszeresére nőt azon területek száma ahol biotermeléssel foglalkoznak. Emellett, a szerb állam részéről is számos támogatás áll rendelkezésre az ebben az ágazatban tevékenykedők számára.

biotermék
fesztivál
Szabadka

Most

16:39

Támogatás a méhészeknek

Határozat született a mezőgazdasági támogatások idei évi eloszlásáról, melynek értelmében a méhészek kaptáronként 800 dináros támogatásra jogosultak.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.