Ugrás a tartalomra
Csubrilo Zoltán

A birkatenyésztők is megsínylették a járványidőszakot

2020-05-18
16:18
Forrás
Pannon RTV
A birkatartók helyzete is kilátástalan volt hónapokig, ugyanis sokkal nehezebben tudták értékesíteni a húst, valamint a tejet és a tarhót is.

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések, szigorítások a mezőgazdaságra is komoly hatást gyakoroltak. Az állattenyésztők a piacok bezárása miatt nem tudták megfelelően értékesíteni portékájukat, valamint külföldre sem szállíthattak. Ennek következtében a legtöbb gazdaságban komoly károk keletkeztek.

Az ilonafalui Kálmán-tanyán több száz birka és bárány van, ezért egész évben akad tennivaló a tanya környékén. A járvány és a korlátozások az ő gazdaságukat kevésbé érintette, ugyanis a bárányokat sikerült eladni még a járvány előtt.

Kálmán József állattenyésztő elmondta: „Mondjuk, mi nem nagyon éreztük ezt, mert a bárányok, amik lettek az ősszel, azokat el bírtuk adni az ősszel. Gyenge az ára most, lement az ára, ahogy lett ez a koronavírus, de nekünk szerencsére nem volt már bárány, úgyhogy minket éppen nem nagyon érintett ez.”

Voltak azonban olyan állattenyésztők, akiket több ezer eurós kár ért. A magyarkanizsai Takács József és családja bárányok eladásával és birkatarhó árusításával foglalkozik már csaknem negyven éve. A bárányokat a járvány ideje alatt mindössze 200 dinárért tudták értékesíteni, holott januárban még 300 dinárt kaptak a bárány kilójáért, valamint a tarhó eladásánál is akadályokba ütköztek.

Takács József állattenyésztő kifejtette: „Súlyos hatással volt ez ránk, ugyanis mi fejünk, értékesítjük a tejet, mint birka tarhót, és ezt a piacon keresztül csináljuk és mivel be voltak zárva a piacok, így elég nagy veszteségünk volt ebben. Most, mióta megnyílt a piac, kicsit kezd visszazökkenni minden a régi kerékvágásba.”

A birkatartók az állam és Magyarkanizsa község jóvoltából is számíthatnak támogatásokra az idei évben. A bárányok után járó állami támogatás egyedenként 2000, törzskönyvezett birkák után pedig 7000 dinár.

A Magyarkanizsa községi pályázatok várhatóan pár héten belül jelennek majd meg, ahol a birkatartók elsősorban a minőségi tenyészállatokra szánt befektetések támogatására pályázhatnak.

birka
bárány
birkatenyésztés
Magyarkanizsa
Ilonafalu
támogatás
tarhó
tej
piac

Most

07:18, Frissítve: 07:24

Meghaladta a 60 milliót az igazolt fertőzöttek száma

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 60 millió 720 ezer, a halálos áldozatok száma pedig 1 millió 426 ezer fölé emelkedett, több mint 42 millióan viszont már meggyógyultak a worldometers.info adatai szerint.
18:32, Frissítve: 19:07

7500 felett az új fertőzöttek száma Szerbiában

Több mint 7 és félezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában, és 41-en hunytak el. Nem zárnak be az óvodák, és marad a rendes tanítás az alsósok esetében - ez a szerbiai válságstáb döntése.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.