Ugrás a tartalomra
Csubrilo Zoltán

A birkatenyésztők is megsínylették a járványidőszakot

2020.05.18
16:18
Forrás
Pannon RTV
A birkatartók helyzete is kilátástalan volt hónapokig, ugyanis sokkal nehezebben tudták értékesíteni a húst, valamint a tejet és a tarhót is.

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések, szigorítások a mezőgazdaságra is komoly hatást gyakoroltak. Az állattenyésztők a piacok bezárása miatt nem tudták megfelelően értékesíteni portékájukat, valamint külföldre sem szállíthattak. Ennek következtében a legtöbb gazdaságban komoly károk keletkeztek.

Csubrilo Zoltán

Az ilonafalui Kálmán-tanyán több száz birka és bárány van, ezért egész évben akad tennivaló a tanya környékén. A járvány és a korlátozások az ő gazdaságukat kevésbé érintette, ugyanis a bárányokat sikerült eladni még a járvány előtt.

Kálmán József állattenyésztő elmondta: „Mondjuk, mi nem nagyon éreztük ezt, mert a bárányok, amik lettek az ősszel, azokat el bírtuk adni az ősszel. Gyenge az ára most, lement az ára, ahogy lett ez a koronavírus, de nekünk szerencsére nem volt már bárány, úgyhogy minket éppen nem nagyon érintett ez.”

Csubrilo Zoltán

Voltak azonban olyan állattenyésztők, akiket több ezer eurós kár ért. A magyarkanizsai Takács József és családja bárányok eladásával és birkatarhó árusításával foglalkozik már csaknem negyven éve. A bárányokat a járvány ideje alatt mindössze 200 dinárért tudták értékesíteni, holott januárban még 300 dinárt kaptak a bárány kilójáért, valamint a tarhó eladásánál is akadályokba ütköztek.

Takács József állattenyésztő kifejtette: „Súlyos hatással volt ez ránk, ugyanis mi fejünk, értékesítjük a tejet, mint birka tarhót, és ezt a piacon keresztül csináljuk és mivel be voltak zárva a piacok, így elég nagy veszteségünk volt ebben. Most, mióta megnyílt a piac, kicsit kezd visszazökkenni minden a régi kerékvágásba.”

A birkatartók az állam és Magyarkanizsa község jóvoltából is számíthatnak támogatásokra az idei évben. A bárányok után járó állami támogatás egyedenként 2000, törzskönyvezett birkák után pedig 7000 dinár.

A Magyarkanizsa községi pályázatok várhatóan pár héten belül jelennek majd meg, ahol a birkatartók elsősorban a minőségi tenyészállatokra szánt befektetések támogatására pályázhatnak.

birka
bárány
birkatenyésztés
Magyarkanizsa
Ilonafalu
támogatás
tarhó
tej
piac

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.