Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Biztonságosabbá kell tenni az építkezéseken folyó munkát

2020.09.17
13:38
2020.09.17
18:05
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában az építkezéseken az idei év első nyolc hónapjában 22 munkás lelte halálát.
Pannon RTV/Juhász Géza

Habár a tavalyi év ugyanezen időszakához képest ez javulás a munkahelyi biztonság és egészségvédelem szempontjából, további előrelépésekre van szükség - emelte ki ma Zoran Đorđević munkaügyi miniszter Újvidéken.

Pannon RTV/Juhász Géza

2017. óta a munkaügyi felügyelőség közel 57000 feketén dolgozó munkást talált Szerbiában, akik közül később 46000-rel létesítettek munkaviszonyt. Ugyanebben az időszakban 2300 fantomcéget fedeztek fel. Idővel ezek 70 százaléka regisztrálta magát - mondta Stevan Đurović, a Munkaügyi Felügyelőség igazgatója egy újvidéki építkezés megtekintésekor. „Ami a munkahelyi biztonságot és egészséget illeti, az év első nyolc hónapjában 22 haláleset volt egész Szerbia területén. A tavalyi év ugyanezen időszakában 33 volt. Idén megerősítettük a felügyeletet, ami a munkahelyi biztonságot és egészséget illeti, függetlenül a közismert helyzettől.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Újvidéken legutóbb augusztus 24-én halt meg építkezésen egy 29 éves török állampolgárságú munkás. Ugyanazon az építkezésen egy hónappal azelőtt feketén dolgozó munkásokat is találtak. Szerbia-szerte akkor egy nap 55 építkezésen járt a Munkaügyi Felügyelőség, és 20 nem bejelentett dolgozót találtak. Zoran Đorđević, munkaügyi miniszter, Szerbia: „Sikerült a mögöttünk lévő években, és a jelenlegiben is csökkentenünk a munkahelyi sérülések és balesetek számát, azonban sajnos ezek továbbra is léteznek, és továbbra is létezik a felelőtlenség. Megmutatkozott, hogy a sérülések vagy a halálesetek általában gondatlanság vagy a munkahelyi biztonsági és egészségügyi szabályok be nem tartása miatt történtek.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az új munkaügyi törvény a terv szerint nagyobb felhatalmazást adna a Munkaügyi Felügyelőségnek. Emellett egyszerűsítették az eljárást is, amellyel a külföldi vendégmunkások bejelentését és tartózkodási engedélyét rendeznék, mondta még el a miniszter.

építkezés
lakásépítés
baleset
haláleset
Munkaügyi Felügyelőség
Zoran Đorđević
Újvidék
Stevan Đurović

Most

07:34, Frissítve: 07:45

Ismét fellángolt a halászati vita London és Párizs között

Újból fellángolt a hónapok óta parázsló halászati vita Nagy-Britannia és Franciaország között, miután mindkét kormány szankciókat és ellenszankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a vitás kérdésekben néhány napon belül nem születik egyezség.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.