Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Bő, de nem rekordtermésre számítanak az észak–bácskai gyümölcstermelők

2018-08-10
08:07
2018-08-13
16:41
Forrás
Pannon RTV
A májusi jégverés, a kora nyári hűvös és esős idő, a mostani kánikula megviseli a fákat, a fejlődő terméseket. A korai fajtákat már szedik, a téli alma szürete pedig a megszokottnál korábban kezdődik.

Szépen pirosodnak a korai almák Gajdács Károly palicsi gazdánál. A minőségi termelés érdekében nélkülözhetetlen a jégvédelmi háló. Jó termésben reménykedik. Szerinte a megszokottnál korábban kezdődik a szüret.

Gajdács Károly, almatermesztő, Palics: „A követelmény az, hogy körül piros legyen, és ami a levelek alatt van elbújva, nem elég piros még, de muszáj lesz szedegetni. Ami a téli almát illeti, én úgy gondolom, hogy, ha nem is két héttel, de legalább tíz nappal előrébb vagyunk, úgyhogy szeptember elseje körül, esetleg augusztus vége felé, ott valahol el lehet kezdeni, mert nem lehet két három nap alatt leszedni. Jó el szoktuk húzni majd két hónapig a szedést.”

A királyhalmi Katona Máté körtése pár éve fordult termőre. „Az idei körteár jó lenne, ha elérné a 70-80 dinár kilónkénti árat. A tavalyi 60-70 volt, de sokkal nagyobb volt a terméshozam mint az idei évben. A költségeket akkor fedné, ha lenne 80-90 dinár, mert nálunk a piacokon 100-120 dinár a körte.”

A nyári almát válogatják egy hajdújárási hűtőházban. A felvásárló szerint bő hozamra lehet számítani, ez a gyümölcs felvásárlási árára is kihat. Ábrahám Sándor, hűtőház-igazgató, Hajdújárás: „Jelenleg nagy a kínálat, így az ár sokkal alacsonyabb, mint a tavalyi évben. A válogatást megkezdtük, a kritérium nagyon magas, az orosz piacra bevezettek még plussz törvényeket, szabályokat, ezeket a szabályokat kőkeményen be kell, hogy tartsuk, ami nem minden esetben hátrány, de viszont a kritérium az almának nagyon magas, úgyhogy sok kiesésünk van a termésből.”

Az alma jelenlegi nagybani felvásárlási ára 30 dinár körül alakul.

gyümölcs
alma

Most

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.