Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Bő, de nem rekordtermésre számítanak az észak–bácskai gyümölcstermelők

2018-08-10
08:07
2018-08-13
16:41
Forrás
Pannon RTV
A májusi jégverés, a kora nyári hűvös és esős idő, a mostani kánikula megviseli a fákat, a fejlődő terméseket. A korai fajtákat már szedik, a téli alma szürete pedig a megszokottnál korábban kezdődik.

Szépen pirosodnak a korai almák Gajdács Károly palicsi gazdánál. A minőségi termelés érdekében nélkülözhetetlen a jégvédelmi háló. Jó termésben reménykedik. Szerinte a megszokottnál korábban kezdődik a szüret.

Gajdács Károly, almatermesztő, Palics: „A követelmény az, hogy körül piros legyen, és ami a levelek alatt van elbújva, nem elég piros még, de muszáj lesz szedegetni. Ami a téli almát illeti, én úgy gondolom, hogy, ha nem is két héttel, de legalább tíz nappal előrébb vagyunk, úgyhogy szeptember elseje körül, esetleg augusztus vége felé, ott valahol el lehet kezdeni, mert nem lehet két három nap alatt leszedni. Jó el szoktuk húzni majd két hónapig a szedést.”

A királyhalmi Katona Máté körtése pár éve fordult termőre. „Az idei körteár jó lenne, ha elérné a 70-80 dinár kilónkénti árat. A tavalyi 60-70 volt, de sokkal nagyobb volt a terméshozam mint az idei évben. A költségeket akkor fedné, ha lenne 80-90 dinár, mert nálunk a piacokon 100-120 dinár a körte.”

A nyári almát válogatják egy hajdújárási hűtőházban. A felvásárló szerint bő hozamra lehet számítani, ez a gyümölcs felvásárlási árára is kihat. Ábrahám Sándor, hűtőház-igazgató, Hajdújárás: „Jelenleg nagy a kínálat, így az ár sokkal alacsonyabb, mint a tavalyi évben. A válogatást megkezdtük, a kritérium nagyon magas, az orosz piacra bevezettek még plussz törvényeket, szabályokat, ezeket a szabályokat kőkeményen be kell, hogy tartsuk, ami nem minden esetben hátrány, de viszont a kritérium az almának nagyon magas, úgyhogy sok kiesésünk van a termésből.”

Az alma jelenlegi nagybani felvásárlási ára 30 dinár körül alakul.

gyümölcs
alma

Most

08:52

Drágult a benzin Magyarországon

A Mol bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát, a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel a benzin átlagára 357 forintra emelkedett, a gázolajé 392 forint maradt literenként.
07:47, Frissítve: 08:04

Negyedik ülését tartja az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács negyedik rendes ülésén a többi között várhatóan megválasztják az Oktatási, Kulturális, Tájékoztatási, valamint Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottság tagjait és elnökeit.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.