Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Bő, de nem rekordtermésre számítanak az észak–bácskai gyümölcstermelők

2018-08-10
08:07
2018-08-13
16:41
Forrás
Pannon RTV
A májusi jégverés, a kora nyári hűvös és esős idő, a mostani kánikula megviseli a fákat, a fejlődő terméseket. A korai fajtákat már szedik, a téli alma szürete pedig a megszokottnál korábban kezdődik.

Szépen pirosodnak a korai almák Gajdács Károly palicsi gazdánál. A minőségi termelés érdekében nélkülözhetetlen a jégvédelmi háló. Jó termésben reménykedik. Szerinte a megszokottnál korábban kezdődik a szüret.

Gajdács Károly, almatermesztő, Palics: „A követelmény az, hogy körül piros legyen, és ami a levelek alatt van elbújva, nem elég piros még, de muszáj lesz szedegetni. Ami a téli almát illeti, én úgy gondolom, hogy, ha nem is két héttel, de legalább tíz nappal előrébb vagyunk, úgyhogy szeptember elseje körül, esetleg augusztus vége felé, ott valahol el lehet kezdeni, mert nem lehet két három nap alatt leszedni. Jó el szoktuk húzni majd két hónapig a szedést.”

A királyhalmi Katona Máté körtése pár éve fordult termőre. „Az idei körteár jó lenne, ha elérné a 70-80 dinár kilónkénti árat. A tavalyi 60-70 volt, de sokkal nagyobb volt a terméshozam mint az idei évben. A költségeket akkor fedné, ha lenne 80-90 dinár, mert nálunk a piacokon 100-120 dinár a körte.”

A nyári almát válogatják egy hajdújárási hűtőházban. A felvásárló szerint bő hozamra lehet számítani, ez a gyümölcs felvásárlási árára is kihat. Ábrahám Sándor, hűtőház-igazgató, Hajdújárás: „Jelenleg nagy a kínálat, így az ár sokkal alacsonyabb, mint a tavalyi évben. A válogatást megkezdtük, a kritérium nagyon magas, az orosz piacra bevezettek még plussz törvényeket, szabályokat, ezeket a szabályokat kőkeményen be kell, hogy tartsuk, ami nem minden esetben hátrány, de viszont a kritérium az almának nagyon magas, úgyhogy sok kiesésünk van a termésből.”

Az alma jelenlegi nagybani felvásárlási ára 30 dinár körül alakul.

gyümölcs
alma

Most

07:24, Frissítve: 07:36

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait, a legrangosabb vajdasági magyar művészeti elismeréseket Újvidéken, a Forum székházában. A díjazottak Beszédes István, Gubik Korina és Bela Duranci.
23:28

A Szabadkai Zeneiskola Újévi hangversenye

Újévi hangversenyt adott a Szabadkai Zeneiskola a Városháza dísztermében. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért nagyszabású újévi hangversennyel készültek a közönségnek.
21:46, Frissítve: 07:18

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.
19:07

Ma este eldől Theresa May sorsa

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazás ma este lesz.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.