Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Molnár Edvárd

Bőséges szőlőtermés várhat a királyhalmi borászokra

2022.01.22
18:46
2022.04.30
10:43
Forrás
Pannon RTV
Amennyiben továbbra sem éri fagykár a vesszőket. A Vince-napi vesszőmetszést nyolcadik alkalommal szervezték meg, szeretnék, ha ez a hagyomány továbbélne.
Pannon RTV/ Molnár Edvárd

Vince-napon Túru Lajos szőlészetét látogatták meg a királyhalmi borászok. A termelő elmondta, nagyon elégedett volt a tavalyi terméssel, reméli idén is hasonlóan jó lesz a szüret.

„Eddig még jó a szőlővessző, nincsen semmilyen fagykár rajta, de hát évekkel visszamenőleg mindig úgy volt, hogy március-áprilisban, akkor jönnek fagyok, jó idő után, amikor megindul a szőlő, az a fagy a legveszélyesebb.”

 Királyhalom nagy borkultúrával rendelkezik, már a 19. század végén sokan foglalkoztak szőlészettel - mondta Pap Ferenc, aki az észak-bácskai falu legidősebb borásza.

„Nem látok semmi különbséget a bor minőségében az akkori borok és a mostani borok között, azzal, hogy most már vannak újabb fajták és próbálják őket így-úgy házasítani, abban az időben a kövidinka, az kövidinka volt, a rizling, az rizling, az ezerjó, az ezerjó.”

Pannon RTV/ Molnár Edvárd

A hagyomány szerint Vince napján a szőlőtermelők ellátogatnak egymáshoz, és szőlővesszőt vágnak, amelyből megállapíthatják azt, hogy érte-e fagykár a szőlőt.

Kovács Tibor, borász, Királyhalom: „Ez a hagyomány itt nálunk, Királyhalmán ellaposodott, visszamenőleg 20-30-40 évvel. Valószínűleg azért, mert nagyon kevés szőlőültetvény volt, ugyanis a szőlőültetvényeket a 60-as, 70-es években mind kiszedték és almát ültettek helyette.”

A metszés mellett borral is meglocsolták a tőkéket, hogy bőséges legyen a termés és a jövő évi bormennyiség is.

Vince-nap
Királyhalom
bor
vesszővágás
borász
Túru Lajos
borász
Pap Ferenc

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű