Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Bővül az ivóvízhálózat

2022.04.29
14:02
2022.04.29
17:07
Forrás
Pannon RTV
Bővülhet és épülhet az ivóvízhálózat Királyhalmon, Hajdújáráson, Ludason és Noszán. A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium által működtetett Nyugat-Balkáni Zöld Központ pályázatán elnyert 160.000 euróból készülnek a tervek.

A tervezést követően indulhat a kivitelezéshez szükséges források biztosítása. A cél egy mikroregionális vízellátó rendszer kiépítése, királyhalmi központtal.

Királyhalmon 2015 óta működik egy ivóvízkezelő létesítmény, azonban eddig csak a falu 40%-a volt ivóvízhálózattal lefedve.

Sugár György, igazgató, Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV: „Itt a községben a legmagasabb az arzéntartalom, talán Vajdaságban itt a legmagasabb az arzéntartalom, nagyjából a hússzorosa a megengedettnek néha. A tervezéskor a tervezőnek ezt figyelembe kell vennie. A másik dolog pedig az, hogy a lakosság nagyrészt gyümölcstermesztéssel foglalkozik, ami ilyen területeken, ilyen klímaviszonyok mellett öntözést igényel. Nekünk a nyári fogyasztásunk a háromszorosa a téli fogyasztáshoz képest.”

A hajdújárási, a ludasi és a noszai lakosok évtizedek óta panaszkodtak arra, hogy a XXI. században nincs kiépített ivóvízhálózat a településeiken. Idén azonban elkezdődnek az erre irányuló tervek kidolgozása is.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Szabadka Város Képviselő-testülete: „Azt gondolom, hogy a helyiek teljes joggal mondják évtizedek óta, hogy nem normális az, hogy nincs ivóvizük és most évtizedek után első komoly lépéseit fogjuk ennek érdekében megtenni. Azt követően, hogy elkészül a tervdokumentáció, elkezdhetjük felkutatni a forrásokat a kivitelezés érdekében. Nekünk meggyőződésünk az, hogy Szabadka Város keretein belül ez a vidék lehet az egyik leggyorsabban fejlődő az államhatár közelsége miatt, a vasútfejlesztés miatt, illetve az idegenforgalmi lehetőségek miatt, elsősorban a Palicsi- és Ludasi-tó közelsége miatt és valóban a minimumok minimuma, hogy legyen vezetékes víz.”

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ egyéb szabadkai projekteket is támogatott a közelmúltban. Ezek a Palicsi-tó vízminőségének javítására és az egykori Zorka gyár területének kármentesítését megalapozó dokumentációra vonatkoztak.

ivóvízhálózat
vízvezeték-hálózat
Királyhalom
Hajdújárás
Nosza
Ludas
Dr. Pásztor Bálint
Kern Imre
Sugár György
Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.