Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Bővül az ivóvízhálózat

2022.04.29
14:02
2022.04.29
17:07
Forrás
Pannon RTV
Bővülhet és épülhet az ivóvízhálózat Királyhalmon, Hajdújáráson, Ludason és Noszán. A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium által működtetett Nyugat-Balkáni Zöld Központ pályázatán elnyert 160.000 euróból készülnek a tervek.

A tervezést követően indulhat a kivitelezéshez szükséges források biztosítása. A cél egy mikroregionális vízellátó rendszer kiépítése, királyhalmi központtal.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Királyhalmon 2015 óta működik egy ivóvízkezelő létesítmény, azonban eddig csak a falu 40%-a volt ivóvízhálózattal lefedve.

Sugár György, igazgató, Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV: „Itt a községben a legmagasabb az arzéntartalom, talán Vajdaságban itt a legmagasabb az arzéntartalom, nagyjából a hússzorosa a megengedettnek néha. A tervezéskor a tervezőnek ezt figyelembe kell vennie. A másik dolog pedig az, hogy a lakosság nagyrészt gyümölcstermesztéssel foglalkozik, ami ilyen területeken, ilyen klímaviszonyok mellett öntözést igényel. Nekünk a nyári fogyasztásunk a háromszorosa a téli fogyasztáshoz képest.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A hajdújárási, a ludasi és a noszai lakosok évtizedek óta panaszkodtak arra, hogy a XXI. században nincs kiépített ivóvízhálózat a településeiken. Idén azonban elkezdődnek az erre irányuló tervek kidolgozása is.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Szabadka Város Képviselő-testülete: „Azt gondolom, hogy a helyiek teljes joggal mondják évtizedek óta, hogy nem normális az, hogy nincs ivóvizük és most évtizedek után első komoly lépéseit fogjuk ennek érdekében megtenni. Azt követően, hogy elkészül a tervdokumentáció, elkezdhetjük felkutatni a forrásokat a kivitelezés érdekében. Nekünk meggyőződésünk az, hogy Szabadka Város keretein belül ez a vidék lehet az egyik leggyorsabban fejlődő az államhatár közelsége miatt, a vasútfejlesztés miatt, illetve az idegenforgalmi lehetőségek miatt, elsősorban a Palicsi- és Ludasi-tó közelsége miatt és valóban a minimumok minimuma, hogy legyen vezetékes víz.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ egyéb szabadkai projekteket is támogatott a közelmúltban. Ezek a Palicsi-tó vízminőségének javítására és az egykori Zorka gyár területének kármentesítését megalapozó dokumentációra vonatkoztak.

ivóvízhálózat
vízvezeték-hálózat
Királyhalom
Hajdújárás
Nosza
Ludas
Dr. Pásztor Bálint
Kern Imre
Sugár György
Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.

Népszerű