Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/archívum

Bővül a Béreg-Hercegszántó határátkelő teherforgalmi része

2022.06.23
15:45
2022.06.23
18:09
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiából való kilépéskor két sávon is közlekedhetnek majd a kamionok a Béreg-Hercegszántó határátkelőn. A tervezett felújítások részleteit Belgrádban ismertették.

A határátkelő átalakítása határon átívelő együttműködésben, uniós forrásokból valósul meg. Idén sor kerülhet az eszközbeszerzések kiírására is. A projekt összértéke mintegy 470 ezer euró.

Pannon RTV/archívum

Szerbia egyre inkább tranzitországnak számít. Problémát jelent viszont, hogy a kamionoknak sok esetben több időt kell a szerb-magyar, vagy a szerb-horvát határátkelőkön várakozással tölteniük, mint amennyi idő alatt eljutnak Preševótól például Horgosig. A Béreg-Hercegszántó határátkelő bővítése e gondokat orvosolhatja.

Miodrag Poledica, a fejlesztési osztály igazgatója, Szerbia Útjai Közvállalat: „Az egész történet lényege, hogy a horgosi és a kelebiai határátkelőket tehermentesítsük a béregi, illetve a magyar oldalon a hercegszántói átkelők átépítésével. A magyar fél felismerte ezt az igényt, mert azon a határátkelőn a teherbírás határa jelenleg 3,5 tonna. Ez lenne tehát a harmadik határátkelő Magyarország felé, ahol a felújítást követően minden típusú teherautó közlekedhetne.”

Pannon RTV/archívum

A Szerbiából való kilépéskor két forgalmi sávon közlekedhetnek majd a teherautók, valamint további két-két sávon az utasszállító járművek és az autóbuszok. A teherautók számára parkolóhelyeket is kialakítanak. A tervek szerint a szükséges engedélyeket, illetve dokumentációt a magyar oldalon július 30-ig, a szerb oldalon pedig várhatóan szeptember 30-ig fogják beszerezni.

Zoran Drobnjak, igazgató, Szerbia Útjai Közvállalat: „Nagyobb gondok vannak itt a teherforgalommal, mint a személyforgalommal. Természetesen egy másik projekten is dolgozunk, mégpedig a Béreget és a Nagykikindához tartozó Nákófalvát összekötő gyorsforgalmi út kiépítésén. Az a körforgalom közel van, ahogyan a kolléga mondaná, a határátkelő mellett van.”

Pannon RTV/archívum

A felújított határátkelő rákapcsolódna a tervezett Zombor-Nagykikinda gyorsforgalmi útra, ami a környező szerb települések számára gazdasági hasznot jelenthet. A határátkelő felújítása a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Szerbia Útjai Közvállalat és a Vajdasági Urbanisztikai Intézet együttműködésében valósul meg.

Béreg-Hercegszántó
határátkelő
teherforgalom

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.