Ugrás a tartalomra

Bővült a pálinkafőző-kazánokat gyártó DES Szabadka

2019.03.28
15:23
2019.03.28
18:21
Forrás
Pannon RTV
A nemzetközi piacon is jelenlevő cég nem csak Európát látja el termékeivel, hanem Ausztráliába, sőt az Amerikai Egyesült Államokba is szállít. A vállalat fogyatékkal élő munkásokat is alkalmaz.

1949-ben alakult meg a környék egyedüli pálinkafőző-kazán gyára. 1961 óta pedig DES Szabadka néven fogyatékkal élő személyeket alkalmaz és képez.

Egészséges és sérült emberek dolgoznak együtt a szabadkai gyárban. Tomislav Šarčić, Szabadka: „Hallás- és beszédsérült emberek dolgoznak itt, kommunikálni kicsit nehéz velük, de meg lehet oldani, meg beszélni is, megértik az emberek itt.”

Váradi Szilvia látássérült, az egyik szemére nem lát. Hét hónapja dolgozik a gyárban, azt mesélte, hogy nagyon nehezen találnak munkát a fogyatékkal élők: „Nagyon nehéz volt, próbálkoztam, nem nevezek meg gyárakat, de ott azt mondták, hogy mivel ilyen a látásom, nem tudnak alkalmazni, mert olyan a munkafeltétel.”

A cégnek jelenleg 55 alkalmazottja van, ebből 30-an valamilyen fogyatékkal élnek. Tavaly 6000 pálinkafőző kazánt gyártottak, de idén ezt a mennyiséget még ezerrel szeretnék megemelni. A világ számos országában megtalálhatók termékeik. Boris Faćol, értékesítési menedzser, DES Szabadka: „Magyarország és Románia a két legnagyobb piac. Romániában leányvállalatunk is van, Temesváron, onnan szervizeljük egész Európát.”

A vállalat úgy a fogyatékkal élő, mind az egészséges dolgozói számára is külön buszjáratot és munkahelyi étkezést biztosít.

Szabadka
DES
pálinkafőző-kazán

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.